Vojna sreča se je obrnila

To je orožje, ki Ruse spravlja v obup

Ž.K.
27. 7. 2022, 18.38
Posodobljeno: 27. 7. 2022, 18.41
Deli članek:

Ukrajinska vojska je pričela uporabljati težko orožje dolgega dosega, ki so ji ga dobavile zahodne države. Trenutno je njegova uporaba usmerjena predvsem v regijo Herson, kjer se Rusom ne piše nič dobrega.

Profimedia
Ukrajinci med uporabo Himars-a.

Ukrajinska vojska naj bi po lastnih trditvah ponovno zavzela kraj Andrijevka, a bolj kot to, jim upanje na uspeh daje uspeh pri obstreljevanuj mosta čez reko Dneper. Da so ukrajinske sile prevzele kraj Andrijivka iz rok ruske vojske, je v torek zvečer sporočil tiskovni predstavnik vojaškega poveljstva za jug države Vladislav Nazarov. Zatrdil je, da so že pred dnevi zavzeli tudi sosednji kraj Losove.

Medtem ko so na vzhodu Ukrajine še naprej v premoči ruske in Moskvi zveste sile, je ukrajinska vojska na jugu države v zadnjih dneh prešla v protinapad za ponovno osvojitev ozemlja, nad katerim so Rusi pred tem prevzeli nadzor.Obe strani tako danes poročata, da so ukrajinske sile v okviru te protiofenzive ponoči obstreljevale most Antonivski prek Dnepra v regiji Herson, ki ga ruska vojska uporablja kot del ključne dobavne poti v mesto Herson.

Ukrajinske oborožene sile so zgodaj davi objavile posnetek obstreljevanja mostu. Da je bil ta zadet in da so ustavili promet, je na družbenih omrežjih potrdil tudi namestnik vodje proruskih regionalnih oblasti, ki jih je nastavila ruska stran, Kiril Stremusov. Dodal je, da most ni uničen, temveč je zgolj "utrpel škodo". Kot poročajo tuji mediji naj bi most zadelo 18 izstrelkov iz mobilnega raketnega sistema Himars, ki ga je Ukrajina prejela v dar od zahodnih zaveznic. Pro ruske oblasti sicer trdijo, da so v mostu zgolj luknje, a da most ostaja odprt.

HImars pa ne uničuje zgolj mostu, ki je glavna žila za oskrbo ruskih enot v tem delu Ukrajine. Raketni sistemu naj bi uničili tudi več skladišč orožja, zaradi česar naj bi se na določenih mestih ruska ofenziva močno umirila. Kljub temu, da so ruske oblasti napovedale umiritev ofenzive in pregrupiranje sil, pa analitiki menijo, da je topništvo, ki je najbolj dejaven del ruske vojske ostalo brez municije. Bohdan Dmitruk, poveljnik ukrajinske 93. mehanizirane brigade je z aameriški Washington post dejal, da se intenzivnost obstreljevanja s topi sedaj desetkrat manjša, kot je bila pred napadi na skladišča orožja.

Kaj je Himars?

Visoko mobilni raketni sistem so Ukrajini dobavile Združene države Amerike. Gre za raketni sistem, ki je nameščen na tovornjak. Rakete imajo doseg 80 kilometrov. Sistem upravljajo zgolj tri osebe, je zelo mobilen in ga je težko odkriti.