Epicenter: tržnica

Še več dokazov, da je sars-cov-2 naravnega izvora

S.R./STA
27. 7. 2022, 15.17
Deli članek:

Tehtnica v razpravi o izvoru virusa se je po zadnjih dveh študijah prevesila na stran naravnega prenosa iz živali na ljudi in zmanjšala možnost laboratorijske nesreče.

Profimedia
Analiza je pokazala, da so bili prvi primeri tesno združeni v okolici veleprodajne tržnice z morsko hrano in živalmi v Wuhanu.

Odgovor na vprašanje, ali se je novi koronavirus naravno prenesel z živali na ljudi, ali pa je bil izbruh pandemije posledica laboratorijske nesreče, je ključen za preprečitev morebitnih naslednjih pandemij in reševanje milijonov življenj.

V skladu s študijama, ki sta bili včeraj objavljeni v znanstveni reviji Science, je bila epicenter pandemije novega koronavirusa živalska tržnica v kitajskem Wuhanu. "Ali smo ovrgli teorijo o uhajanju iz laboratorija? Ne, nismo. Ali bomo to lahko kdaj nedvomno izvedeli? Ne," je dejal soavtor študij Kristian Andersen z raziskovalnega inštituta Scripps. "Mislim pa, da je pri tem zelo pomembno, da obstajajo možni scenariji in verjetni scenariji, pri čemer je zelo pomembno razumeti, da možno ne pomeni tudi verjetno," je še dodal Andersen.

V prvi raziskavi so znanstveniki analizirali geografski vzorec primerov okužbe z novim koronavirusom v prvem mesecu izbruha, torej decembra 2019. Analiza je pokazala, da so bili prvi primeri tesno združeni v okolici veleprodajne tržnice z morsko hrano in živalmi v Wuhanu. Od 174 prvih primerov so lokacijo kar pri 155 potrdili v neposredni bližini omenjene tržnice. V drugi študiji pa so preučili genomske podatke prvih primerov okužb, da bi določili zgodnji razvoj virusa. Ugotovili so, da je malo verjetno, da bi novi koronavirus pred novembrom 2019 na veliko krožil med ljudmi.

Spremenil mnenje

Michael Worobey z Univerze v Arizoni, prav tako soavtor obeh študij, je v preteklosti znanstveno skupnost pozval, naj bo bolj odprta za sprejemanje ideje, da se je virus razširil zaradi uhajanja iz laboratorija. Vendar pa je v luči zadnjih ugotovitev dejal, da zdaj tudi sam meni, da ni mogoče, da bi se ta virus med ljudmi razširil drugače kot po trgovanju z živalmi v Wuhanu. Na tamkajšnji tržnici so namreč prodajali tudi žive sesalce, za katere je zdaj znano, da se lahko okužijo z novim koronavirusom.

Objavo obeh študij je pozdravila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). "Ključnega pomena je, da še naprej preučujemo izvor pandemije novega koronavirusa, da bomo bolje pripravljeni na preprečevanje in blaženje prihodnjih izbruhov, epidemij in pandemij," je na Twitterju zapisala tehnična vodja SZO za covid Maria Van Kerkhove.