Prednost pri najemu

Poceni apartmaji zgolj za izbrane zaposlene na državnih železnicah

Tomaž Modic / Necenzurirano.si
27. 7. 2022, 18.45
Deli članek:

Ne samo da poleti svojim zaposlenim v priljubljenih hrvaških letoviščih omogočajo ugoden najem apartmajev. Redkim izbrancem so zagotovili »trajno« uporabo po smešno nizkih cenah.

SŽ-ŽIP
Apartma v naselju Crveni vrh pri Savudriji lahko zaposleni na Slovenskih železnicah poleti najamejo za od 30 do 47 evrov na noč. Izven sezone, torej za obdobje devet mesecev, ga dobijo za dobrih 1000 evrov.

Bi imeli počitniški apartma v Savudriji, v katerem bi lahko z družino preživeli ves konec poletja, prvomajske praznike in jesenske počitnice, za to pa odšteli le nekaj več kot tisoč evrov na leto? Odgovor je verjetno pritrdilen, a je to izven dosega vaših rok. Razen če ste eden od privilegiranih zaposlenih na Slovenskih železnicah (SŽ). Tam so si s posebnim pravilnikom zagotovili poceni dopustovanje na Hrvaškem »izven sezone«, in sicer od sredine avgusta do sredine junija naslednjega leta. Počitniške enote v tem obdobju po informacijah naših virov si lahko privoščijo zaposleni z »zvezami pri vrhu«. Da so jim zagotovili najem pod ugodnimi pogoji tudi za vsa naslednja leta, pa so v pravilnik dodali člen, ki kljub morebitnemu velikemu povpraševanju preostalim zaposlenim onemogoča, da bi lahko enakopravno konkurirali zanje.

Kdo so izbranci

Pri izvensezonskem najemu počitniških enot imajo prednost tisti, ki so jih uporabljali že prejšnja leta. S tem so si trajno zagotovili apartmaje na priljubljenih počitniških destinacijah za najmanj devet mesecev v letu dni ali celo dlje. Za to morajo po podatkih za lansko leto plačati od 561 evrov do 1861 evrov. Za primerjavo, toliko je treba v poletnih mesecih na Hrvaškem odšteti za enotedenski najem apartmaja. Čeprav jim pravilnik to izrecno prepoveduje, ni izključeno, da apartmaje za svoj račun oddajajo naprej, predvsem v jesenskih in pomladnih mesecih, saj nadzora nad tem ni. Kdo so ti izbranci in ali so med njimi tudi vodilni zaposleni in sindikalisti, o čemer že leta krožijo informacije v javnosti, še preverjamo. Na SŽ smo se včeraj obrnili s prošnjo za razkritje imen vseh zaposlenih, ki jih je v zadnjih petih letih prek posebnih razpisov izbral odbor za letovanje in jim omogočil dopustovanje v njihovih počitniških zmogljivostih. Njihove odgovore še čakamo.

SŽ-ŽIP
Cenik izvensezonskega najema počitniških enot na Hrvaškem.

Apartmajev ne oddajajo po tržnih cenah

Za nekaj manj kot 7000 zaposlenih v skupini SŽ je poleg apartmajev v slovenskem visokogorju in ob zdraviliščih na voljo tudi 165 počitniških enot na Hrvaškem. Z njimi upravlja hčerinsko podjetje SŽ-ŽIP oziroma njena hrvaška družba. Gre za večinoma obnovljene nepremičnine, ki se nahajajo v Savudriji (Bašanija, Ravna dolina in Crveni vrh), Umagu (Pelegrin in Stella Maris), Novigradu (Šaini) in na otoku Cres (Stara Gavza). V letu 2019, zadnjem pred izbruhom epidemije covida-19 in začasnim zaprtjem slovensko-hrvaških meja, je v takrat še 181 počitniških enotah na Hrvaškem letovalo 1327 zaposlenih in 3117 družinskih članov, kar je 1,4 odstotka manj kot v letu 2018. Skupaj so bile zasedene 13.013 dni, kar pomeni, da so se uporabljale večino oziroma 72 od 92 dni poletne sezone. Ob tem je treba upoštevati, da lahko izvensezonski najemniki svoje bivanje podaljšajo za dodatne tri tedne, in sicer od 1. septembra do 25. junija.

SŽ-ŽIP
Apartmaji na Crvenem vrhu so bili obnovljeni leta 2016 in so klimatizirani.

V Savudrijo za 50 evrov, na Cres za manj kot 30

SŽ so sicer eno od zadnjih državnih podjetij, ki svojim zaposlenim omogoča uporabo počitniških enot po zelo nizkih cenah. Ti lahko v času visoke poletne sezone, torej v obdobju od junija do avgusta, najamejo hišo v Savudriji za okoli 50 evrov, apartma na Cresu pa že za manj kot 30 evrov na noč. Zaradi neučinkovitega oziroma (pre)poceni oddajanja nepremičnin na Hrvaškem so si v SŽ leta 2018 prislužili celo negativno mnenje računskega sodišča. Tam so ugotovili, da jih ne oddajajo po tržnih cenah, ampak »se je višina najemnine določala na podlagi višine letne amortizacije posameznih počitniških enot«. Le nekaj mesecev pozneje je svet delavcev skupine SŽ, ki mu je takrat predsedoval dolgoletni sindikalist Silvo Berdajs, popravil oziroma dopolnil pravilnik o letovanju v počitniških enotah. Toda v njem je obdržal sporni člen, ki privilegira izbrane zaposlene.

SŽ-ŽIP
Slovenske železnice imajo na Crvenem vrhu več deset počitniških enot.

Kako do trajnega najema apartmajev na Hrvaškem

Tako se počitniške enote in termini dopustovanja delijo na podlagi zbranih točk posameznega prijavljenega. Termini v času letne sezone povprečno trajajo 10 dni, običajno pa jih dobijo zaposleni, ki najdlje delajo v skupini SŽ, imajo šoloobvezne otroke ali otroke s posebnimi potrebami. Da bi ugodno dopustovanje omogočili čim večjemu številu zaposlenih, se tistim, ki so že uporabljali počitniške enote v zadnjih dveh letih, točke celo odbijajo. Pri enakem številu točk pa imajo prednost tisti z nižjim plačilnim razredom. Toda pri izvensezonskem najemu so pravila drugačna. Tam je glavni kriterij, ali je interesent počitniško enoto že imel v najemu preteklo leto oziroma dve leti pred tem. Šele če se ne bi zanimal za ponovni najem, bi se kot nadaljnji kriterij upošteval čas dejanskega dela v skupini SŽ. To pomeni, da nepremičnina samodejno ostane v rokah prejšnjih najemnikov, po nekaterih informacijah pa celo njihovih družinskih članov. Pri izvensezonskem najemu počitniških enot na Hrvaškem je še ena pomembna omejitev. Najeti jih je mogoče samo za celotno obdobje devetih mesecev, ne pa za manj, na primer teden dni. S tem je v praksi preostalim zaposlenim dejansko onemogočeno koriščenje apartmajev na Hrvaškem izven poletnih mesecev. Že bežen pregled cen dopustovanja na Hrvaškem kaže, da bi lahko na SŽ samo z njihovo oddajo v jesenskih in pomladnih terminih iztržili neprimerljivo več. Kaj šele če bi najemnike iskali tudi v drugem obdobju. Stroški tedenskega najema apartmaja v Savudriji v septembru ali maju se namreč začnejo pri 500 evrov. Direktorica podjetja SŽ-ŽIP, ki upravlja oziroma oddaja nepremičnine, je Vojka Martinčič, oseba iz Berdajsovega kroga, zdaj članica strateškega sveta za gospodarstvo pri ministru Matjažu Hanu.

SŽ-ŽIP
Apartmajska hiša v naselju Bašanija, v kateri lahko dopustije šest ali osem ljudi. Plačali bodo 54 evrov na noč.