VEZUV

Nevarni selfiji: ameriški turist padel v krater vulkana

M. T. V.
12. 7. 2022, 07.55
Posodobljeno: 12. 7. 2022, 08.05
Deli članek:

Ker mu je iz roke zdrsnil telefon, ga je skušal ujeti, pri tem pa še sam zdrsnil v kadeče se žrelo Vezuva.

Profimedia
Vezuv

To se zgodi, če smo preveč obsedeni s selfiji (in zaradi tega ne upoštevamo predpisov). 23-letni ameriški turist je pretekli vikend s še tremi družinskimi člani obiskal italijanski vulkan Vezuv. Očitno so želeli narediti popolno fotografijo za svoje družbene profile (trend, ki se je že večkrat izkazal za zelo nevarnega), zato so se odločili, da gredo na vrh po za javnost zaprti poti, torej na nedovoljeno območje.

A na robu kraterja je nerodnemu 23-letniku med fotografiranjem telefon zdrsnil iz rok in padel v vulkan. In medtem ko se ga je trudil ujeti, je zdrsnilo še njemu, da je omahnil za njim, poroča Sky News, italijanski časnik Il tempo pa povzema pripoved Paola Cappellija, predsednika nacionalnega parka Vezuv: »Naši vulkanski vodniki so opazili več oseb na zgornjem delu kraterja, na območju, zaprtem za javnost, in s pomočjo daljnogleda ugotovili, da je en človek zdrsnil v krater in je v resnih težavah. Na pomoč jim je odhitel helikopter in reševalci so se z vrvjo spustili približno petnajst metrov v krater, da so prišli do neprevidnega turista.« Ta je imel veliko srečo, saj je padel na polico ob ustju roba, lahko pa bi zdrsnil vse do dna kraterja, to je okoli tristo metrov globoko. »Po pogovoru z reševalci lahko mirno rečem, da so v soboto na Vezuvu rešili človeško življenje.«

Fanta so spravili na varno in oskrbeli njegove odrgnine po nogah, rokah in hrbtu – na srečo ni bil huje poškodovan, nato pa ga je prevzela policija, saj bo oglobljen zaradi nespoštovanja predpisov.

Vezuv, ki se dviga nad Neapljem sicer velja za enega najbolj nevarnih vulkanov na svetu, na območju okoli njega živi okoli 600 tisoč ljudi, strokovnjaki ocenjujejo, da bi njegov izbruh neposredno in posredno vplival na okoli tri milijone prebivalcev na območju Neaplja.