bilateralni obisk

Golob v Berlin na srečanje s Scholzem

S.R./STA
12. 7. 2022, 06.15
Posodobljeno: 12. 7. 2022, 06.23
Deli članek:

Slovenskega premierja Roberta Goloba, ki se danes mudi na delovnem obisku pri nemškemu kanclerju, bo na poti spremljal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Profimedia
Robert Golob

Premier Golob in kancler Olaf Scholz si bosta danes v Berlinu izmenjala poglede na aktualne razmere ter govorila o nadaljnjem sodelovanju med državama. Nemčija je prva država, kamor se je novi premier odpravil na bilateralni obisk. Že v začetku meseca je bila na obisku v Nemčiji zunanja ministrica Tanja Fajon, kar kaže, kako močno si želi nova slovenska vlada utrditi sodelovanje z največjo članico EU in obenem ključno slovensko gospodarsko partnerico.

V ospredju srečanja bo seveda vojna v Ukrajini in njene vse hujše posledice tudi za druge evropske države, ki se soočajo z rastjo cen hrane in energentov ter težavami pri oskrbi s slednjimi. Nemčijo tako kot Slovenijo skrbijo tudi varnostna tveganja, ki jih vojna v Ukrajini prinaša za regijo Zahodnega Balkana. Vprašanje širitve unije na Zahodni Balkan bo zato, kot so napovedali v Golobovem kabinetu, prav tako tema njegovih pogovorov z nemškim kanclerjem.

Predsednika vlad bosta imela po pogovorih v Berlinu opoldne tudi izjavo za javnost.