neformalno zasedanje

Slovenija spremlja morebitne varnostne grožnje zaradi vojne v Ukrajini

J.P./STA
11. 7. 2022, 20.35
Posodobljeno: 11. 7. 2022, 20.55
Deli članek:

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je na današnjem neformalnem zasedanju notranjih ministrov EU v Pragi dejala, da slovenska policija za zdaj ni zaznala večjih varnostnih groženj zaradi vojne v Ukrajini, pa da dogajanje aktivno spremlja, med drugim na področju trgovine z ljudmi.

Bobo
Tatjana Bobnar

Ministri sedemindvajseterice so v dopoldanskem delu razprave govorili o vplivu vojne v Ukrajini na varnost, pri čemer je bil v ospredju vidik varnosti, med drugim v povezavi s tihotapljenjem orožja in trgovine z ljudmi.

"Slovenska policija sicer še ni zaznala večjih varnostnih groženj zaradi vojne v Ukrajini, kljub temu pa dogajanje aktivno spremlja, okrepljene so kriminalistično-obveščevalne aktivnosti," je dejala ministrica Bobnar na današnjem neformalnem zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve, prvem odkar je Češka z julijem prevzela predsedovanje EU.

Ob tem je opozorila, da so med ukrajinskimi begunci večinoma ženske in otroci, zato slovenska policija pozorno spremlja področje trgovine z ljudmi in izvaja tudi preventivne aktivnosti.

Dolgoročno veliko skrb predstavlja dejstvo, da je v Ukrajini v obtoku veliko orožja, ki lahko pride tudi na ozemlje EU. Zato je izjemnega pomena varovanje zunanje meje EU, izvajanje aktivnosti v okviru evropske platforme za boj proti kriminalnim grožnjam na ravni EU ter tesno sodelovanje in medsebojna izmenjava informacij, tudi z ukrajinskimi in moldavskimi partnerji, Europolom in Interpolom, je opozorila ministrica.

Češko predsedstvo Sveta EU je k razpravi povabilo tudi ministra za notranje zadeve Ukrajine Denisa Monastirskega in notranjo ministrico Moldavije Ano Revenco, ki sta predstavila razmere v svojih državah.

Komisarka EU za notranje zadeve Ylva Johansson in moldavska ministrica sta sicer ob robu srečanja napovedali vzpostavitev podpornega središča za boj proti organiziranemu kriminalu, zlasti tihotapljenju orožja iz sosednje Ukrajine.

Pomemben element povečanja varnosti v EU je tudi vzpostavitev projekta povezljivosti informacijskih sistemov na področju pravosodja in notranjih zadev. Ker pri vzpostavitvi projekta prihaja do zamud, so se ministri strinjali, da se časovnica vzpostavitve projekta na ravni EU prestavi na junij 2024, so sporočili s slovenskega notranjega ministrstva.

Pomembna tema zasedanja je bilo tudi preprečevanje spolnih zlorab otrok in razprava o novem zakonodajnem predlogu na tem področju. "Izkušnje zadnjih nekaj let, zlasti pa velik porast spolnih zlorab otrok prek spleta med pandemijo covida-19 kažejo, da za učinkovit odziv potrebujemo skupna pravila na ravni EU," je še dejala ministrica Bobnar.

Poudarila je tudi, da smo v Sloveniji naklonjeni določitvi jasnih pravil, ki bodo omogočala učinkovite in pravočasne preiskave teh kaznivih dejanj ter obenem zagotovila spoštovanje temeljnih človekovih pravic. "Podpiramo tudi predlog, ki za ponudnike spletnih storitev določa obvezno zaznavanje, prijavljanje in odstranjevanje tovrstnih gradiv, saj ogromno zlorab žrtve nikoli ne prijavijo," je še dejala ministrica.

Ob delovnem kosilu so ministri razpravljali o prihodnjih izzivih na področju migracij. Po besedah ministrice Slovenijo zelo skrbi, ker v zadnjem času v našo državo prihaja zelo veliko ranljivih skupin, predvsem otrok, ki potujejo sami ali z odraslimi, ki niso del njihove družine in so izpostavljeni možnosti, da postanejo žrtve trgovine z ljudmi.

Ministrica se je zavzela tudi za skupno razpravo na ravni EU o vizumskih režimih partneric Zahodnega Balkana, kamor zakonito prihajajo zlasti državljani Kube, Indije in afriških držav, ki sicer nato nezakonito prestopajo državne meje. Skupno rešitev potrebujemo tudi pri zajezitvi sekundarnih migracij, ki azilni sistem in sistem vračanja močno obremenjujejo, je dejala.

Pri tem je pomembno tudi čimprejšnje varno in dostojanstveno vračanje migrantov, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, ob polnem spoštovanju človekovih pravic in načela nevračanja, so še zapisali v sporočilu ministrstva.