Streljaj čez mejo

Priljubljenega Marijana med premikanjem bal do smrti popikali sršeni

R.T.
12. 7. 2022, 08.22
Posodobljeno: 12. 7. 2022, 08.34
Deli članek:

Streljaj od slovensko-hrvaške meje, natančneje v vasi Gornja Voća v Varaždinski županiji, se je v soboto zvečer pripetila tragedija, v kateri so glavno vlogo odigrali kmeta in sršeni.

Profimedia
/

Med opravljanjem vsakdanjih opravil je zaradi pikov nevarne žuželke življenje izgubil 59-letni Marijan Ljubić, poroča hrvaški časnik Jutarnji list. Slednji je tistega usodnega popoldneva priskočil na pomoč svojemu sosedu, ki je na svoji kmetiji potreboval dodatne roke. Kot sta na dvorišču premikala bale sena, so ju napadli sršeni, ki so si gnezdo ustvarili pod eno od bal. Kmeta sta se pred rojem zatekla v hišo, a je bilo kot kaže pikov preveč. Marijanu, lokalnemu kmetu, ki se je ukvarjal z vzrejo krav in puranov ter je bil v vasi na dobrem glasu, je postalo slabo, zaradi česar je pristal v bolnišnici, kjer je malo pozneje umrl. Čeprav se nikoli ni poročil in ni imel svojih otrok, je bila njegova družina celotna vas, še poroča časnik, kjer dodajajo, da je sosede njegova smrt močno pretresla. V vasi namreč skorajda ni bilo praznične mize, na kateri se ne bi znašel eden od Marijanovih puranov.

Po poročanju časnika so sršeni v zadnjih letih vse bolj smrtonosni, pri čemer so izpostavili lanski primer iz kraja Našice pri Osijeku, kjer so v gozdu napadli in popikali očeta majhnih otrok. Reakcija njegovega telesa je bila burna, zaradi pretirane alergijske reakcije, anafilaktičnega šoka, je padel v nezavest. Na srečo so ga našli gozdni delavci, ki so se nahajali v bližini in so ga odpeljali v zdravstveni dom v Našicah, od tam pa v bolnišnico v Osijeku, kjer je pristal na intenzivnem oddelku za nevrologijo. Ni jim preostalo drugega, kot da ga dajo v umetno komo, a je moški pozneje umrl.

Da zaradi alergijski reakcij niso nevarni le sršeni, pa priča tudi tragedija, ki se je letos pripetila nedaleč od od Sopotnice pri Škofji Loki. Tam so čebele popikale dva čebelarja, ki sta nameravala ustrezno namestiti in razvrstiti panje. Reševalci so enega oskbeli na kraju, drugi, ki jo je skupil precej huje, pa je umrl med letom proti ljubljanskem kliničnem centru.