Povodenj pri sosedih

FOTO in VIDEO: Na avstrijskem Koroškem takšnega neurja, kot se je razbesnelo včeraj, niso doživeli že več kot pol stoletja

S.R.
29. 6. 2022, 22.20
Posodobljeno: 1. 7. 2022, 08.27
Deli članek:

Za nami je vremensko pester dan, lokalne nevihte pa so poskrbele tudi za nekaj težav, a so severni sosedje danes spoznali povsem drugačno pošast. Besnela so huda neurja, zabeležili pa so tudi eno smrtno žrtev.

Bergrettung Villach
Trebinja (Treffen am Ossiacher See).

V Avstriji so jo najhuje odnesli na širšem območju Beljaka na avstrijskem Koroškem, zlasti na območju Osojskega jezera, ledeniškega jezera severno od Beljaka. Tam je neurje poskrbelo za pravo opustošenje, na teren pa se je moralo podati več kot 30 gasilskih brigad, ki posledice še vedno odstranjujejo. Zabeležili so tudi eno smrtno žrtev, v neurju je namreč umrl 82-letni upokojenec. Še ena oseba je bila pogrešana. Moškega je namreč skupaj z avtomobilom ter drugimi odpadki, vejevjem in drevjem odnesel hudournik. V večernih urah je nato odjeknila vest, da so moškega našli živega, a okoliščine dogodka še niso znane. Te sreče ni imel 82-letnik, ki ga je gmota ujela pred njegovo hišo in odnesla približno 300 metrov nižje. Začela se je obsežna iskalna akcija, a so našli le še njegovo truplo.

Žrtve so tudi med živalmi na priljubljeni turistični kmetiji, penzionu Pilsachhof v občini Arriach (Arjoh). Tam se namreč ponašajo s pravim rajem za živali, zavetiščem, ki je dom številnim rešenim mačkam, psom, zajcem, oslom, ponijem in drugim, poroča časnik Kronenzeitung. V neurju so poginili dva ponija, dva osla, dva konja, ena ovca, dva zajca, osem mačk in celo vse kokoši.

Odrezani od sveta

Ceste do nekaterih krajev v okolici Beljaka naj bi bile povsem neprevozne, domačini pa so povsem odrezani od sveta. Na cestišča je namreč podrlo veliko dreves, zalili so jih meteorna voda, blato in zemljina, povrh pa je klestila še toča. Pristojni organi so domačine že pozvali, naj se zaradi velike nevarnosti plazov raje zadržujejo v domovih. Hudourniške poplave so s sabo odnesle večje število avtomobilov in tudi kakšen manjši most. »Kaj takega se je nazadnje zgodilo julija 1946, o tem mi je večkrat govoril oče,« je situacijo opisal Heinz Rauter, domačin v občini Treffen (Trebinja). Dejal je, da so ljudje brez elektrike in vode, »povsem so odrezani od sveta.« Na območju bližnjega Arriacha so denimo prav vsi potoki prestopili bregove. V tamkajšnji vasi Hundsdorf naj bi bilo zaradi težav na vodovodu brez pitne vode približno 150 ljudi, celotna občina pa naj bi ostala brez električne energije.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je medtem prebivalce prek Twitterja pozval, naj »pazijo nase in svoje soljudi,« ter se zahvalil civilni zaščiti in reševalnim službam.