Trupla so vlekli iz taverne

Za smrt 21 najstnikov kriva zastrupitev z ogljikovim monoksidom?

S.R.
29. 6. 2022, 20.55
Posodobljeno: 29. 6. 2022, 20.55
Deli članek:

Izsledki preiskave tragedije, ki se je konec tedna odvila v mestu East London na vzhodni obali Južne Afrike, kažejo, da je bila ta najverjetneje posledica zastrupitve s plinom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, je tam v lokalu, prej improviziranem nočnem klubu, iz uradno še neznanega razloga umrlo 20 najstnikov, pri čemer je bila najmlajša smrtna žrtev 13-letna deklica. Število mrtvih se je pozneje povečalo na 21, ko je umrla še ena od obeh oseb, ki sta se v bolnišnici še borili za življenje.

Lokal je bil sicer priljubljeno zbirališče za lokalno mladež, ki večinoma prihaja iz revnejših slojev družbe. Številni domačini in predvsem sorodniki žrtev so po tragediji srd uperili v lokalne oblasti, ki da se niso pravočasno odzvale na pozive, da se to taverno zapre. Taverne, lokali v temnopoltih mestnih skupnostih ali »sheebens,« kot jih imenujejo, se pogosto nahajajo v družinskih hišah, kjer se varnostni predpisi redko izvajajo.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters, ki se opira na navedbe vira blizu preiskave, je do zastrupitve prišlo zaradi uhajanja plina v pritličju, kjer naj bi bilo tudi zelo slabo prezračevanje. Več podrobnosti še ni znanih, tudi to pa naj bi bila zaenkrat le delovna hipoteza preiskovalcev. Zdaj naj bi preiskovali, ali je šlo za zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Mrliški ogledniki naj bi sicer med obdukcijo trupel zaznali »nenavaden vonj po kemikalijah.« Tiskovni predstavnik ekipe forenzikov, ki primer preiskuje, navedb ni želel komentirati. Pojasnil je, da bodo vse podrobnosti razkrili, ko bo pripravljeno končno poročilo, ki ga bodo predstavili tako svojcem žrtev kot javnosti.

Preiskovalci so sicer kot vzrok smrti hitro izključili možnost tako imenovanega stampeda ter so se najprej osredotočili na možnost zastrupitve s hrano, pijačo ali drogo.