Na izhodnih vratih

Neuradno: Krek odstopil z mesta direktorja NIJZ

S.R./STA
29. 6. 2022, 18.22
Posodobljeno: 30. 6. 2022, 08.36
Deli članek:

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, ki ne uživa zaupanja novega ministra za zdravje, je po neuradnih informacijah STA odstopil z mesta direktorja.

STA
Milan Krek

Krek informacije zaenrkat še ni želel komentirati, a je dodal, da bo "mogoče že v četrtek povedal, kaj in kako". Člani sveta NIJZ se bodo sicer v četrtek popoldne sestali na seji, po neuradni informaciji STA pa bodo obravnavali njegovo odstopno izjavo in imenovali vršilca dolžnosti direktorja.

V medijih so 3. junija zaokrožile informacije, da namerava Krek podati svoj odstop. Krek je tedaj za STA povedal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, ampak na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je večkrat pojasnil, da Krek ne uživa njegovega zaupanja, morebitna razrešitev pa je po njegovih besedah v pristojnosti sveta NIJZ. Po razrešitvi nekdanje direktorice NIJZ Nine Pirnat ob začetku epidemije covida-19 19. marca 2020 je vodenje NIJZ kot v. d. direktorja prevzel Ivan Eržen, po Erženu pa s polnim mandatom Krek.

Že včeraj je sicer postalo dokončno jasno, da Krek pri strokovnih odločitvah in vodenju boja proti epidemiji v prihodnosti ne bi imel nobene vloge, tudi če bi se uspel obdržati na položaju. Kot je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili obrise strategije za boj proti sars-cov-2, pojasnil Eržen, na NIJZ zdaj ločujejo poslovno in strokovno funkcijo, zato Krek pri strokovnih odločitvah ne bo imel več besede.