odprodaja Stelkoma

Mervar se bo zagovarjal zaradi privatizacije hčerinske družbe

R.T.
29. 6. 2022, 18.50
Deli članek:

Bodo nadzorniki državnega Elesa izvedeli, kdo je omogočil delno privatizacijo hčerinskega podjetja, ki trži drugo največje državno telekomunikacijsko omrežje?

Primož Lavre
Aleksander Mervar, generalni direktor Elesa

V javnosti še vedno odmeva petkovo razkritje portala Necenzurirano.si, da je podjetje Stelkom, ki za državna energetska podjetja trži več kot 3000 kilometrov dolgo hrbtenično optično omrežje, potihoma dobilo novega lastnika iz tujine.

Podrobnosti o tem, kako je 40 odstotkov podjetja Stelkom končalo v rokah švedske družbe Metrima International, bodo poskušali izvedeti člani nadzornega sveta družbe Elektro Slovenija (Eles), donedavne večinske lastnice Stelkoma. Po informacijah Necenzurirano.si se bodo sestali ta teden. Katero dokumentacijo so zahtevali, za zdaj ni znano. Toda nova dejstva nakazujejo, da je imel prav Eles, ki ga vodi Aleksander Mervar, glavno vlogo pri delni privatizaciji Stelkoma. Nekatera druga državna energetska podjetja so namreč odkrito nasprotovala lastniškemu vstopu švedskega podjetja, ki je imelo po naših podatkih že pred tem močne povezave s Slovenijo.

So novega lastnika izbrali vnaprej?

Dokumenti in podatki, ki so jih pridobili v uredništvu Necenzurirano.si, kažejo, da je Švedom vrata v Stelkom odprl Eles. Več let je bil večinski, 56-odstotni lastnik podjetja Stelkom, preostale deleže pa so obvladovali Holding Slovenske elektrarne (HSE) in elektrodistribucijska podjetja. S stališča države je bilo to jasno, saj Stelkom trži proste zmogljivosti v njihovem omrežju, ki ga z investicijami tudi nadgrajuje. Med največjimi naročniki Stelkoma so ministrstva za javno upravo, notranje zadeve in obrambo, javni zavod Arnes, družba Gen Energija in Dravske elektrarne.

Stelkom
Zakaj so v Stelkomu potrebovali sredstva, ki so jih dobili pri Švedih, ni povsem jasno.

Toda v začetku lanskega leta so se v Elesu odločili, da bodo za Stelkom poiskali strateškega partnerja, ki bi vstopil v družbo. Zakaj? Po navedbah Necenzurirano.si zato, ker podjetje ni izpolnilo strateških načrtov, možnosti za njegovo organsko rast pa so bile izčrpane. Marca lani so se tedanji lastniki Stelkoma na skupščini odločili, da podjetje potrebuje več kot milijon evrov dodatnega kapitala. A pozor: temu so nasprotovali v HSE in Elektru Ljubljana, saj naj bi bili dokumenti za odločanje pomanjkljivi. Prav tako ni bilo jasno, ali lahko v Stelkom, ki trži omrežje v lasti državne energetike, zasebni lastnik vstopi brez soglasja vlade.

To je po pisanju Necenzurirano.si ključni del zgodbe. V HSE in Elektru Ljubljana takrat še niso vedeli, da so na Stelkomu ob zelo verjetnem soglasju Elesa vnaprej pripravili teren za prihod izbranega novega največjega lastnika. Z istim švedskim podjetjem, ki je pozneje vstopilo v lastništvo Stelkoma, je namreč njegov direktor Igor Maher že septembra 2020 podpisal pogodbo o najemu dveh milijonov evrov posojila. To posojilo so Švedi pozneje pretvorili v kapital, s čimer so postali 40-odstotni lastniki Stelkoma.

Kdo je našel Švede?

STA
Igor Maher, prvi mož Stelkoma

Je bil to res le splet naključij, kot so nas v zadnjih dneh poskušali prepričati na Elesu in v Stelkomu, ali načrt, ki so ga pred nekaj dnevi po dveh letih pripeljali do konca? Zakaj je torej Stelkom potreboval posojilo? Kot je pojasnil Maher, je podjetje »iskalo investicijska finančna sredstva vsa leta svojega obstoja«. Pri iskanju so se obrnili tako na svoje lastnike kakor tudi na druge razpoložljive vire finančnih sredstev, predvsem na banke in poslovne partnerje, je poudaril. Na koncu so izbrali Švede, ki so ponudili ugodnejše pogoje kot banke, je dodal Maher. Kako je to mogoče ob dejstvu, da so imele banke leta 2020, tik po prvem valu epidemije covida, na voljo ogromne količine denarja, dostopne po rekordno nizkih obrestnih merah, ni jasno. V Stelkomu pogojev, pod katerimi so najeli posojilo, ne razkrivajo, saj naj bi bila to poslovna skrivnost. In kako so v Stelkomu našli Švede? »Oni so našli nas,« je odgovoril Igor Maher.

Povezave z Elesovim hišnim dobaviteljem

Da so Švedi razmeroma poceni privatizirali Stelkom, dokazujejo tudi podatki. Družba Metrima je v zameno za pretvorbo 1,7 milijona evrov posojila v kapital postala lastnica 40 odstotkov Stelkoma. Eles je sicer svoj 56-odstotni delež v Stelkomu od leta 2014 vrednotil na manj kot pol milijona evrov. Toda od takrat so se prihodki Stelkoma povečali za četrtino, denarni tok iz poslovanja (EBITDA) se je več kot potrojil, kapitala je več za dobro tretjino, premoženja družbe pa za skoraj 200 odstotkov. Pri tem bi se lahko dejanska vrednost Stelkoma v naslednjih letih krepko povečala, opozarjajo viri Necenzurirano.si iz energetike. Trenutno lahko podjetje uporablja le 20 odstotkov hrbteničnega optičnega omrežja, ki je v lasti državnih energetskih podjetij. Če bi mu prepustili vse upravljanje s tem omrežjem, bi Stelkom postal konkurent največjim operaterjem. Novi največji lastnik je v primerjavi s Stelkomom pravi palček. Po javno dostopnih podatkih ima družba Metrima International le nekaj zaposlenih in na leto ustvari manj kot pol milijona evrov prihodkov. Je del mreže podjetij, ki se konča v Švici, upravlja pa jo Benny Ingemar Iggland. Zanimanje njenih lastnikov v zadnjih letih sega predvsem v Slovenijo. Pojavljajo se tudi pri Elesovih poslih.