Vremenske tegobe

FOTO: Toča klestila na več koncih Slovenije, podrtih tudi nekaj dreves, izpod enega rešili občana

R.T.
29. 6. 2022, 16.24
Posodobljeno: 29. 6. 2022, 21.27
Deli članek:

Pri poletnem vremenu je najbolj predvidljivo to, da je nepredvidljivo. Krajevne plohe, ki rade postanejo močnejše nevihte, so pogoste, nič manj ni obetalo današnje popoldne.

Facebook/A.B./Neurje.si
Toča v Slovenj Gradcu.

Pri Agenciji RS za okolje (Arso) so opozorili, da bo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev, pozno popoldne in zvečer pa bodo v vzhodni polovici Slovenije možne posamezne močne nevihte, ki pa se bodo ponoči umirile.

Da se bodo popoldne nad vzhodno Slovenijo formirale posamezne nevihte, ki se bodo hitro združevale v večji nevihtni sistem, ki bo nato potoval v smeri Avstrije, so napovedali tudi vremenski navdušenci portala Neurje.si, kjer pa so dodali, da bodo vmes možne tudi močnejše nevihtne celice, ki bodo morda postregle tudi z debelo točo.

A so medtem manjše presenečenje že doživeli prebivalci na širšem območju Kamnika, ki jih je obiskala ena takih nevihtnih celic, ki sicer ni prispela z vzhoda države. Močnejša nevihta se je razvila v okolici Kranja in se je usmerila proti Kamniku, pri čemer je po navedbah portala lokalno trosila tudi točo. Kot so s terena pojasnjevali njihovi uporabniki, so v Kamniku zabeležili »rahlo točo,« medtem ko so poročila iz Kranja mešana. Po navedbah enih je le »malo poplesaval dež,« druga uporabnica pa je poudarila, da ni bilo »niti kaplje.« Nevihtna celica je medtem že odbrzela proti Avstriji.

Močnejša nevihta je nato malo po 18. uri udarila na širšem območju Raven na Koroškem in Slovenj Gradca, od koder prav tako poročajo o toči. Toča je klestila tudi na območju Raven nad Šentrupertom na Dolenjskem. Nevihte, lokalno tudi močnejše, se pojavljajo tudi drugod po Sloveniji. "V prihodnjih urah bodo le te koncentrirane nad severovzhodno in deloma vzhodno Slovenijo," so pojasnili pri Neurje.si.

O podrtih drevesih poročajo z Raven na Koroškem. Tam je ob neurju malo po 18. uri eno drevo padlo na lokalno cesto in so jo odstranili gasilci. Na območju naselja Tolsti Vrh v občini Ravne na Koroškem pa se je po poročanju uprave za zaščito in reševanje zamašil propust ob cesti, ki sta jo posledično zalili meteorna voda in zemljina. Za čiščenje so poskrbeli komunalni delavci.

Malo po 18 uri so incident zabeležili tudi v naselju Jelovec v občini Sevnica, kjer se je zaradi vetra drevo podrlo na gospodarski objekt in občana. Na kraju so posredovali gasilci PGD Boštanj, ga zavarovali, drevo razžagali in izpod njega rešili poškodovano osebo. Slednjo so reševalci prepeljali v brežiško bolnišnico.