Komu škodujejo sankcije?

Nastop Vladimirja Putina: "Evropski ekonomski blitzkrieg proti Rusiji nima možnosti za uspeh"

G.G.
17. 6. 2022, 16.29
Posodobljeno: 17. 6. 2022, 18.35
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je s svojem govoru dejal tudi, da lahko Rusija poveča izvoz hrane in gnojil.

Profimedia
Pozorno spremljanje govora Vladimirja Putina, ki škodo zaradi sankcij za Evropo ocenil na 400 milijard dolarjev.
Putin je napovedal, da kljub sankcijam Rusija ni osamljena in si bo prizadevala za odprto ekonomijo, za sodelovanje z državami, ki bodo to želele. Še naprej bodo poslovali z evropskimi podjetji, upa pa tudi, da bo zemeljski plin stekel po novih poteh.

Putinov govor na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu (SPIEF) pozorno spremljajo vsi politiki in mediji. Po pričakovanju je bil kritičen do Zahoda.

»Evropski ekonomski blitzkrieg proti Rusiji nima možnosti za uspeh,« je pribil Putin in dodal, da so evropski politiki s sankcijami zoper Rusijo zadali hud udarec lastnemu gospodarstvu, posledice takšnih odločitev pa trpijo državljani evropskih držav, saj bo inflacija v EU še rasla. Putin gre v svoji pridigi tako daleč, da trdi, da bo EU izgubila politično suverenost, razmah naj bi dobila skrajna gibanja, kar bo pripeljalo do zamenjave elit v EU. Te elite po njegovi oceni zanemarjajo »pravi interes« prebivalstva in skrbijo le za lastni žep.

Rusija po njegovi oceni ni krivec za dvig cen energentov v Evropi, saj so se cene začeli dvigati pred začetkom »posebne vojaške operacije«, kot v Kremlju imenujejo invazijo na Ukrajino. So pa sankcije zoper Rusijo še dodale zagon podivjanim cenam.

Rusija lahko poveča izvoz hrane

Nato se je Putin dotaknil prehrambene krize. Dejal je, da lahko Rusija poveča proizvodnjo in izvoz hrane in gnojil. Obstaja pa tudi več možnosti za varen prevoz ukrajinskega žita, je pa po njegovem mnenju veliko odvisno od ukrajinskih oblasti, če bodo pripravljene sodelovati ali le »poslušati svoje lastnike na drugi strani oceana«.

Brez alternative

Za skoraj štiri mesece trajajočo vojno v Ukrajini je znova zatrdil, da zanjo ni bilo alternative. "V trenutnih razmerah je bila v luči naraščajočih tveganj in groženj odločitev Rusije za izvedbo posebne vojaške operacije (...) vsiljena in nujna," je dejal in dodal, da je Zahod pred tem "dobesedno napolnil Ukrajino s svojim orožjem in vojaškimi svetovalci".

Glavni cilj invazije na Ukrajino je bila obramba "našega" naroda v pretežno ruskem Donbasu, ruski vojaki v tej pokrajini na vzhodu Ukrajine pa se borijo za obrambo ruskih "pravic za varen razvoj".

Novi svetovni red

Svoj govor je ruski predsednik zaključil s pompoznimi besedami. »Rusija vstop v obdobje, v katerem bo močna in suverena država. Izkoristilo bomo vse možnosti in postali še močnejši. Jasno je, da bodo novi svetovni red oblikovale suverene države. Druge pa bodo ostale kolonije brez pravic,« je dejal 69-letni voditelj Rusije.