Most Pelješac

Znan datum odprtja most na polotok Pelješac

J.P./STA
17. 6. 2022, 15.03
Posodobljeno: 17. 6. 2022, 15.04
Deli članek:

Ko bodo končane še povezovalne ceste, bo Hrvaška prvič v zgodovini samostojne države povezana v enotno celoto, saj skrajni jug države ne bo več ločen od matice.

Bobo
Most na Pelješac

Na Hrvaškem bodo most na polotok Pelješac in 25 kilometrov povezovalnih cest bodo uradno odprli 26. julija, je razkril hrvaški časnik Večernji list. Slovesnega odprtja mostu se bo po pisanju časnika udeležila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in nekateri drugi visoki evropski predstavniki.

Gradnja mostu, ki je minuli teden dobil tudi uradno ime - Pelješac, dolg pa je 2404 metre, se je po 1277 dneh končala konec januarja letos. Ko bodo končane še povezovalne ceste, bo Hrvaška prvič v zgodovini samostojne države povezana v enotno celoto, saj skrajni jug države ne bo več ločen od matice.

Gradbeniki morajo sicer končati še nekatere druge povezovalne ceste in tehnično zahtevno stonsko obvoznico. Stonsko obvoznico bodo po zdajšnjih napovedih končali do konca tega leta. Skupno bodo zaradi pelješkega mostu zgradili 32,5 kilometra novih državnih cest.

Slovesno odprtje bodo poleg visokih evropskih predstavnikov zaznamovali tudi varaždinski branitelji. Člani Kluba varaždinskih braniteljev 1991-1995 so se danes tako že napotili v Vukovar, od koder bodo peš nadaljevali skupno 1000 kilometrov dolgo pot do Komarne, s tem pa bodo obeležili odprtje pelješkega mostu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.