medijska zvezda se zdaj razglaša za žrtev

Krajnikova naj bi z noži napadla partnerja, župana Balažica

Marko Medvešek, Igor Kršinar, Biserka Karneža, Reporter.si
17. 6. 2022, 16.15
Deli članek:

Kdo sta dr. Nina Krajnik, ki je po nastopu v TV-oddaji Intervju postala glavna intelektualna medijska zvezda in se zdaj razglaša za žrtev, ter njen partner Milan Balažic, župan Moravč, ki naj bi ga Krajnikova napadla z noži?

Matej Pušnik
Dr. Nina Krajnik naj bi z noži napadla Milana Balažica.

Krajnikova je začela po družbenih omrežjih zatrjevati, kako so novinarji globoke države vdrli v njeno zasebnost in maltretirali očeta njenega partnerja, župana Moravč dr. Milana Balažica.

Naj dr. Nina Krajnik trdi, kar hoče. Dejansko ni šlo za noben vdor in maltretiranje, temveč za preverjanje informacije o njenem nasilnem obnašanju, o katerem so mediji doslej že poročali na podlagi policijskega zapisnika. Lastnega partnerja se je namreč lotila z noži, v pogovorih za Reporter se je potrdilo, da je bila nasilna tudi do partnerjevega nekdanjega svetovalca, ki je njen napad podrobno opisal v pismu in se tudi podpisal z imenom in priimkom. Z vsebino pisma, v katerem je omenjeno, da se je znesla tudi nad očetom svojega partnerja (po družbenih omrežjih ga omenja kot tasta), so bili seznanjeni občinski svetniki in vodstvo občine.

Ob preverjanju verodostojnosti zapisanega v pismu, ki smo ga lahko videli, se je potrdilo, da je dr. Nina Krajnik, ena in edina, nihče drug, dejansko maltretirala očeta svojega partnerja, da je poklical policijo, kot je povedal za Reporter. Vprašajmo se, ali lahko po teh potrjenih nasilnih napadih še vedno verjamemo le dr. Nini Krajnik, ko poskuša vse tiste, ki se navdušujejo nad njenim pojasnjevanjem delovanja globoke države, prepričati o svoji nedolžnosti tako, da grobo podtika in preusmerja krivdo na novinarje. S tem seveda zgolj želi doseči, da bi se vsi njeni nasilni izpadi pometli pod preprogo in bi se lahko v kakšnem novem ekskluzivnem intervjuju spet razglasila za žrtev globoke države.

Dr. Nina Krajnik prav poniglavo poziva k spoštovanju ljudi in njihovega dostojanstva, čeprav je sama večkrat grobo kršila človeško dostojanstvo. Še najbolj v primeru ostarelega, zdaj 85-letnega očeta svojega partnerja; ob napadu nanj je bil star 83 let.

Ali se lahko takšni osebi, kot je dr. Nina Krajnik, zaupa, da v vrtcu v Moravčah seznanja majhne otroke s psihoanalizo, da svetuje hudo bolnim osebam na sedežu Občine Moravče ter celo vodi krizni štab občine, kar je zadolžitev župana in poveljujočega v CZ?

Partner, ki ga je odnesla afera s pedofilom Omanom

To pa ni prva afera, v kateri se je znašla Krajnikova. Njen dolgoletni partner in aktualni župan Moravč Milan Balažic je imel pred leti namreč ambicijo poseči po še višjih in uglednejših političnih funkcijah, a mu je kariero leta 2014 torpediralo druženje z razvpitim pedofilom Nicholasom Omanom. Balažic je bil takrat veleposlanik Slovenije v Avstraliji, kjer je odprtje častnega konzulata v Melbournu preraslo v hud škandal za slovensko diplomacijo in zaušnico slovenski skupnosti v Avstraliji, kar ga je nazadnje (odmevno) stalo položaja. Ves čas je bila njegova zvesta sopotnica Nina Krajnik. Lacanovska psihoanalitičarka, ki naj bi bila nagnjena k nasilju, je med letoma 2011 in 2014 živela z Balažicem v Avstraliji – sama se na svoji spletni strani hvali, da je v tem času opravljala akademske raziskave v Avstraliji in na Novi Zelandiji, državah, ki ju je pokrival njen partner veleposlanik.

Julija 2011 je bila tudi navzoča ob Balažičevi predaji poverilnih pisem avstralski generalni guvernerki Quentin Bryce. Le ugibamo lahko, ali je bila navzoča tudi na usodni slovesnosti, ki je njenega partnerja stala kariere.

Balažic je marca 2014 na odprtje konzulata povabil Nicholasa Omana, razvpitega trgovca in tihotapca orožja, ki je bil leta 2006 v Avstraliji pravnomočno obsojen zaradi snemanja spolnih odnosov z mladoletnimi dekleti na Tajskem in v Liberiji. Oman je bil vpisan tudi v register oseb, obsojenih zaradi spolnih napadov. Njegova obsodba zaradi pedofilije je odmevala tudi v slovenskih medijih in Balažic, dober poznavalec slovenske družbe in politike zadnjih desetletij, je moral vedeti, kdo Nicholas Oman je.

A vseeno se je pedofil Oman 7. marca 2014 pojavil na odprtju konzulata v Melbournu. Ko so avstralski Slovenci ugotovili, kdo je prišel na slovesnost, so bili zgroženi. Ko pa so izvedeli, da je bil prav Balažic tisti, ki je Omana povabil, so bili ogorčeni.

glasslovenije.com.au
Milan Balažic (na sredini) in Nina Krajnik na proslavi ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije v parlamentu New South Walesa.

Balažic in ministrstvo za zunanje zadeve sta se branila, da je bila na odprtje povabljena le Patricia Oman, mlada pravnica in hči zloglasnega Nicholasa Omana, a ju je Reporter postavil na laž z objavo pričevanja vira, ki je videl seznam povabljencev, na katerem sta bila navedena tako Patricia kot Nicholas Oman z ženo. Da je veleposlaništvo bdelo nad seznamom povabljencev in odobrilo goste, so potrdili tudi drugi avstralski Slovenci, povezani z dogodkom.

Oman, nekoč tudi lastnik slavne Riklijeve vile na Bledu, je bil v devetdesetih letih v Sloveniji vpleten v vrsto afer, povezanih s trgovino z orožjem. Osumljen je bil številnih kaznivih dejanj in bil dober znanec organov pregona v več državah – celo na Interpolovi tiralici se je znašel. A nazadnje ga ni pokopalo tihotapljenje orožja, temveč pedofilija.  

Ko je njegova prisotnost na slovesnosti v Melbournu povzročila nov škandal, je poskušal Balažic njegovo navzočnost opravičevati z domnevno pomembnostjo za Slovenijo, ko gre za gospodarska in obrambna vprašanja. Trdil je celo, da je bil v stiku z Omanom po navodilih slovenskega državnega vrha, kar pa je tedanja slovenska vlada, premierke Alenke Bratušek, zanikala.

»Poleg tega naj bi razpolagal z nekaterimi orožarskimi dokumenti, ki bremenijo nekatere v Sloveniji, zato naj bi Balažic v trenutkih, ko se mu malo 'bolj razveže jezik', razlagal, da je na posebni misiji. Se pa Oman pri njem pogosto oglasi, pravijo naši viri, ko osebje v Canberri že zapusti stavbo veleposlaništva,« je leta 2014 v Reporterju pisal Jože Biščak.

Izredni nadzor, ki ga je odredilo ministrstvo, je sprva Balažica opral krivde in sprejel njegovo trditev, da ni imel nič z vabilom pedofilu. A vztrajni avstralski Slovenci so dokazali, da je bil Oman že na osnutku seznama povabljenih in na prireditev ni mogel priti brez vabila, zanimalo pa jih je tudi, zakaj ni bil odslovljen, ko se je prikazal na konzulatu v Melbournu. Zaradi afere so Slovenci v Avstraliji tudi javno obrnili hrbet veleposlaniku.

Tedanji novi častni konzul Derry Maddison je izjavil, da ni vedel, da je Oman prisoten, ker ga ni poznal, in da bi mu, če bi vedel, za koga gre, preprečil vstop. Tedanji zunanji minister Karl Erjavec si ni mogel več zatiskati oči in maja 2014 je vladi predlagal razrešitev Balažica z veleposlaniškega položaja.

arhiv Reporterja
Pedofil Nicholas Oman na razvpitem odprtju konzulata v Melbournu 7. marca 2014

Od levičarja do skrajnega desničarja

Balažic je sicer prehodil vse možne politične poti: od pravovernega komunista do samozvanega liberalca in danes skrajnega desničarja, ki svari pred tako imenovano globoko državo. Pred volitvami leta 1990 je kot član CK ZKS-SDP (centralnega komiteja partije) grozil z JLA, če se bo vojska hotela osamosvojiti: »Vojska bo namreč ravnala po svoje, za sabo pa ima ustavo, ki ji omogoča posredovanje. To avanturo Demosa pa bomo morali plačati prav vsi.« Pozneje je kot poslanec skupščine večkrat opozarjal pred slovensko različico militarizma, kar naj bi bilo zanj oboroževanje Teritorialne obrambe za obrambo domovine. Zaradi svoje goreče privrženosti Jugoslaviji je iz SDP prestopil v Socialdemokratsko unijo (SDU), ki je bila slovenska podružnica Zveze reformnih sil Anteja Markovića. Bil je celo podpredsednik SDU. Ko se je moral zaradi afere v Avstraliji posloviti s položaja veleposlanika, se je zbližal z liberalci in Toninovo NSi, nazadnje pa je skupaj z Andrejem Magajno ustanovil Novo socialdemokracijo. Leta 2018 je bil izvoljen za župana občine Moravče, na letošnjih državnozborskih volitvah pa je nastopil kot kandidat na listi Povežimo Slovenijo, kjer je v okraju Domžale 1, ki obsega tudi njegovo občino, prejel zgolj 2,26 odstotka glasov.