Že več kot 300 primerov

V evropskih nočnih klubih se vrstijo napadi z iglami

S.R.
2. 6. 2022, 10.37
Posodobljeno: 2. 6. 2022, 12.47
Deli članek:

Samo v Franciji so v zadnjih mesecih zabeležili več kot 300 primerov, ko so obiskovalci nočnih klubov in koncertov poročali o vbodih z iglami.

Profimedia
/

Z nenavadno zadevo se ukvarjajo tako policija kot tožilstvo in zdravstvo, a doslej še niso prišli do konkretnih odgovorov, poroča tiskovna agencija AP. Prav tako ni znano, ali so bile žrtvam ob vbodu v telo vbrizgane tudi kakšne substance. O tovrstnih dogodkih poročajo tudi v drugih zahodnih državah, vklučno z Združenim kraljestvom, Belgijo in Nizozemsko. Tako organi pregona kot nekateri lastniki nočnih lokalov v teh državah želijo, da je javnost o tem obveščena, še poročajo pri AP, kjer so spregovorili tudi z nekaterimi žrtvami.

Tako je denimo 18-letni Tomas Laux na začetku maja obiskal nek koncert v francoskem Lillu. Priznal je, da je užival marihuano in alkohol, domov pa se je vrnil nekoliko omotičen in z glavobolom. Takrat je na svoji roki opazil »nenavadno« piko, mesto vboda, kjer je nastala tudi manjša podplutba. Ker se tudi naslednji dan ni počutil dobro, se je odpravil k zdravniku, ki je potrdil, da ima na roki sledi vboda z iglo. Mladeniča so testirali še na virus HIV in hepatitis, a so bili rezultati tako kot pri drugih potrjenih žrtvah negativni. 18-letna Leanne Desnos je imela aprila podobno, še celo nekoliko hujšo izkušnjo v nočnem klubu v Bordeauxu. Naslednji dan se je celo za trenutek onesvestila, na roki pa je prav tako zapazila vbodno mesto. Ker je na družabnih omrežjih zasledila zapise o podobnih primerih, se je odpravila na kliniko, kjer so jo testirali na različne okužbe, na rezultate pa še čaka. O podobnih primerih poročajo tudi iz Pariza, Toulousa, Nantesa, Nancyja, Rennesa in drugih francoskih mest. Francoska policija je doslej prejela 302 prijavi, v zvezi z zadevo pa poteka več policijskih preiskav v različnih francoskih regijah. Motiva zaenkrat še ne poznajo, prav tako še niso našli nobenega osumljenca ali igle, ki bi lahko bila uporabljena za ta namen. Žrtve so večinoma ženske, a doslej še ni bilo prijav o morebitnih spolnih napadih.

Skrbijo jih morebitne okužbe

»Nismo odkrili nobenih drog ali snovi ali objektivnega dokaza, da gre za injeciranje snovi s kriminalnimi nameni. Najbolj se bojimo, da bi se ljudje okužili z virusom HIV, hepatitisom ali kakšno drugo nalezljivo boleznijo,« je dejal Emmanuel Puskarczyk, vodja centra za zastrupitve v Nancyju, kjer so za te žrtve vzpostavili poseben protokol obravnave. Puskarczyk je sicer navedel, da se primeri med sabo razlikujejo, saj nekatere žrtve nimajo nobenih simptomov, pri vseh pa so opazili sledi vboda za iglo.

Francosko notranje ministrstvo se je zaradi vse večje zaskrbljenosti med prebivalstvom ter številnih poročil na družabnih omrežjih in v medijih odločilo, da v zvezi z dogajanjem zaženejo nacionalno kampanjo ozaveščanja, pri čemer je policija začela izdajati posebne letake, z lastniki klubov pa že razpravljajo o morebitnih preventivnih ukrepih.

O podobnih incidentih so medtem poročali v Belgiji, kjer so »napade« z iglo zabeležili v nočnih klubih, na eni od nogometnih tekem in na paradi ponosa. Državno tožilstvo v Bruslju je prejšnji teden začelo preiskavo dveh primerov, ki sta jih policiji prijavili udeleženki parade ponosa, a je bilo po navedbah organizatorjev primerov še več. Žrtvam so že svetovali, naj preventivno obiščejo zdravnika.