barbarska vojna

Merklova Putinu poslala klofuto

R.T.
2. 6. 2022, 09.10
Posodobljeno: 2. 6. 2022, 09.35
Deli članek:

Angela Merkel je po šestih mesecih javnega molka spregovorila, izrazila solidarnost z Ukrajino in povedala, da je ruska agresija na to državo kršenje mednarodnega prava.

Reuters
Angela Merkel

»Solidarnost z Ukrajino! Ukrajina je napadena država, Rusija pa v njej izvršuje invazijo. Podpiram njeno pravico do samoobrambe«, je povedala nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel v sredo zvečer na svečanosti za Reinerja Hoffmanna, ki je pred kratkim odstopil s čela Konfederacije nemških sindikatov.

Merklova je na slovesnosti pred dvestoterico prisotnih izpostavila, da bodo posledice vojne daljnosežne ne samo za Ukrajino, ampak za ves kontinent. Omenila je zverinsko znašanje vojakov v Buči, kjer so pred več tedni odkrili na stotine mrtvih civilistov.

Ob tem pa je izrazila podporo sedanji nemški vladi in celotni uniji, ZDA, Natu, G7 in združenim narodom za napore v smeri zaustavitve te »barbarske vojne in ruske agresije«. Znak iskrice upanja sredi vseh grozovitosti pa Merklova vidi v podpori, ki jih Ukrajincem nudijo sosednje države, kot so Poljska in Moldavija. Na koncu je še spomnila, da »miru in svobode nikoli ne bi smeli imeti za nekaj samoumevnega«.