Prelomno

Ukrajincem naj bi poslali ta uničujoča brezpilotna letala

S.R.
2. 6. 2022, 06.47
Posodobljeno: 2. 6. 2022, 07.21
Deli članek:

V zraku lahko preživijo tudi 30 ali več ur in zberejo veliko količino obveščevalnih podatkov, oborožiti pa jih je mogoče z uničujočimi raketami Hellfire.

Profimedia
Brezpilotno letalo MQ-1C Gray Eagle.

Administracija Joeja Bidna utegne v Ukrajino med številnimi kosi bolj ali manj težkega orožja poslati tudi napredne, izjemno učinkovite brezpilotne letalnike MQ-1C Gray Eagle, poroča tiskovna agencija Reuters, ki se opira na navedbe več virov, seznanjenih s poslom. Govora je o prodaji štirih letalnikov, ki jih proizvaja ameriško podjetje General Atomics, a lahko potezo še vedno prepreči ameriški kongres, prav tako si lahko po navedbah virov glede prodaje še vedno tik pred zdajci premislijo v Pentagonu.

Profimedia
Brezpilotno letalo MQ-1C Gray Eagle.

Ukrajinska vojska sicer uspešno uporablja različne manjše in precej cenejše brezpilotnike, ki so krajšega dosega, vključno s trenutno najbolj znanim turškim dronom Bayraktar-TB2 in dronom RQ-20 Puma ameriške družbe AeroVironment. Uporabljajo tudi številne komercialne drone, a bi ameriški Gray Eagle pomenil velik tehnološki korak naprej, saj lahko med posameznim poletom v zraku preživi tudi do 30 ali več ur ter na terenu zbere ogromno količino obveščevalnih podatkov, hkrati pa ga je mogoče oborožiti z do osmimi uničujočimi raketami Hellfire. Gre za brezpilotno letalo z največjo vzletno težo, ki je kar trikrat večja od tiste pri turškemu Bayraktarju. Po navedbah strokovnjaka s področja brezpilotnih letal Dana Gettingerja urjenje za uporabo teh dronov običajno traja več mesecev, a bi lahko izkušene ukrajinske operaterje izučili že v nekaj tednih.

Bidnova administracija naj bi o prodaji kongres obvestila že v naslednjih dneh, po tem pa naj bi vest sporočili tudi javnosti. Tiskovni predstavniki Bele hiše in Pentagona potencialne prodaje zaenkrat še niso potrdili. Ameriške oblasti so sicer včeraj potrdile nov paket orožja za Ukrajino, ki bo vključeval tudi težko pričakovane mobilne raketne sisteme dolgega dosega (HIMARS), za katere Ukrajinci prosijo že dlje časa. O možnosti, da bi v Ukrajino poslali raketne sisteme dolgega dosega, razmišljajo tudi v Združenem kraljestvu.