MLRS in HIMARS

Bodo Američani v Ukrajino vendarle poslali to smrtonosno orožje z dosegom do 300 kilometrov?

S.R.
27. 5. 2022, 08.59
Deli članek:

Ukrajinske oblasti so na ZDA in članice zveze Nato naslovile novo prošnjo za dobavo sodobnejšega orožja, s katerim bi se lahko v Donbasu uspešno zoperstavili ruski vojski.

Profimedia
Ameriški večcevni raketometni sistem M270.

Daleč najbolj intenzivni boji trenutno potekajo na vzhodu Ukrajine, kjer ukrajinska vojska že uporablja ameriške havbice M777, a po navedbah ukrajinskih oblasti te ne zadoščajo. Kot poudarjajo, nujno potrebujejo artilerijske sisteme daljšega dosega, kot so večcevni raketometni sistemi (MLRS) in mobilni raketni sistemi dolgega dosega (HIMARS), ki so trenutno na vrhu ukrajinskega nakupovalnega seznama. Vse kaže, da jim bodo v ZDA ugodili vsaj kar zadeva prve, poroča CNN.

Profimedia
Mobilni raketni sistemi dolgega dosega (HIMARS).

Iz administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna so včeraj prispeli prvi znaki, da se v ZDA pripravljajo na pošiljko raketnih sistemov MLRS, ki bi jo po poročanju CNN lahko napovedali že prihodnji teden. Gre za v ZDA proizvedene sisteme z dosegom tudi do 300 kilometrov, kar je precej dlje od orožja, s katerim trenutno razpolaga ukrajinska vojska, ki je v Donbasu na udaru ruskih artilerijskih sistemov dolgega dosega.

Podobno kot v primeru havbic M777, ki so nato vendarle prispele v Ukrajino, v Bidnovi administraciji z dobavo sistemov MLRS odlašajo že zadnjih nekaj tednov. V ameriškem svetu za nacionalno varnost namreč opozarjajo, da bi lahko Ukrajina orožje uporabila za napad na tarče v Rusiji, na kar bi se lahko v Kremlju odzvali s stopnjevanjem konflikta. Ruske oblasti namreč nenehno opozarjajo, da se bodo v primeru, ko pomoč Zahoda Ukrajini ne bo več omejena na defenzivno orožje, ustrezno odzvali.

Profimedia
Ameriški večcevni raketometni sistem M270.