najstarejša zapornica v ZDA

Bo sledilka Charlesa Mansona svoja zadnja leta preživela na svobodi?

A.R.
27. 5. 2022, 08.56
Posodobljeno: 27. 5. 2022, 09.13
Deli članek:

Za eno od članic morilskega kulta Charlesa Mansona, Patricio Krenwinkel, je bil vložen predlog za pogojni izpust. To sicer ni njena prva prošnja, a so se za 74-letno Krenwinklovo od leta 2017, ko je podobno prošnjo dala nazadnje, okoliščine spremenile.

Profimedia
Ena od starejših fotografij zdaj 74 letne Krenwinklove

Leta 1969 je tedaj 19-letna Patricia Krenwinkel spoznala Charlesa Mansona na zabavi. Na enem od pričanj je leta 2016 povedala, kako je takoj po tej zabavi pustila svojo mladost za seboj in se pridružila skupini takrat 33-letnega Mansona, s katerim si je na skrivaj želela vstopiti v romantično razmerje.

A je namesto tega morala prenašati tako fizična kot čustvena ponižanja. Le redkokdaj so jo pustili samo, Manson jo je silil v spolna razmerja z drugimi moškimi, kot se spominja Krenwinklova pa je bila skupaj z drugimi člani tolpe večino časa pod vplivom mamil. Ko je dvakrat skušala pobegniti, so jo hitro našli in privedli nazaj.

»Helter Skelter«

Na njenem zadnjem zaslišanju se je spominjala svojega prvega umora, ko je na domu Sharon Tate večkrat zabodla 26-letno Abigail Folger, 9. avgusta 1969. Naslednji dan je na pregovarjanje Mansona in njegovih pajdašev z vilico zabodla še drugo žrtev in z njeno krvjo zidove hiše popisala z izrazi »Helter Skelter,« »vstanite« in »smrt prašičem«. Naslednji dan je sodelovala še pri dveh umorih, katerih namen je bil po mnenju tožilcev sprožiti »rasno vojno«.

Po krvavih dogodkih so jo skupaj z drugimi člani morilskega kulta najprej obsodili na usmrtitev, a so po ustavni odpravi smrtne kazni leta 1972 to spremenili v dosmrten zapor z možnostjo pogojne izpustitve.

Po 50 letih čisto druga oseba?

Za izpust je Krenwinklova od takrat zaprosila 14 krat, nazadnje leta 2017, ko se je njena obramba sklicevala na zlorabe oziroma psihični zlom, ko je sledila volji svojega mučitelja. Vendar je od tega poskusa prišlo do zakonskih sprememb, po katerih je sedaj mogoče upoštevati tudi morilkino mladost ob zagrešenih zločinih in dejstvo, da je sedaj starejša ženska. Na njeni strani je tudi dejstvo, da v vseh 50 letih zapora ni storila nobenega prekrška. Njen odvetnik, Keith Wattley, je v zadnji obravnavi tako izjavil, da je obsojenka »od takrat, ko je zagreila te zločine, doživela popolno spremembo, kar bi moralo zadostovati za odobritev pogojne izpustitve«.

Za obsojenko nekaj upanja pomeni tudi dejstvo, da se je državno tožilstvo ob zadnjem zaslišanju vzdržalo neposrednih ugovorov prošnji za izpustitev. Vseeno pa na isti obravnavi niso nobene milosti do obsojenke izkazali sorodniki njenih žrtev.

Najstarejša ženska zapornica

Krenwinklova »sedi« v kalifornijskem ženskem zaporu in velja za najstarejšo žensko zapornico v ZDA po tem, ko je  leta 2009 v zaporu zaradi raka umrla še ena od Mansonovih pajdašinj, Susan Atkins. Njen nesojeni izbranec, mučitelj in vodja morilskega kulta, ki je verjetno zabil enega od žebljev v krsto hipijevske ideje osvoboditve, Charles Manson, je umrl v zaporu leta 2017.