utaja davkov

Vodja vesele sekte očitno stavi na karto zastaranja

R.M.
27. 5. 2022, 05.50
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se zatika v sojenju nekdanji vodji sekte Happy happy Špeli Peternel, obtoženi utaje davkov. Primer pa medtem drvi v zastaranje.

Arhiv Svet24
Bo 51-letna Peternelova, ki danes živi na Hrvaškem, dočakala sodno pravico ali pa je bo očitkov opral čas?

Kaznivi dejanji naj bi 51-letnica zagrešila marca 2011 in 2012. V prvem primeru naj bi dacarjem pozabila plačati za okrog 106 tisoč evrov, v drugem 90 tisoč evrov. Zagrožena kazen je od pol leta do tri leta zapora.

Organi pregona so se z zadevo začeli ukvarjati leta 2013, obtožnica je bila vložena leta 2017, potem pa se je spis pet let »tenstal« na sodišču. Predobravnavni narok bi moral biti na sporedu februarja, naslednji marca, vendar obtožene 51-letnice v sodni palači na Tavčarjevi ulici niso dočakali. Enkrat je bila kriva službena odsotnost, drugič sum na okužbo s koronavirusom. Aprila se je Peternelova le prikazala na sodišču in zavrnila krivdo. Še pred tem je tožilstvo nekoliko popravilo obtožnico in obramba je na popravek vložila ugovor pravne narave, na predobravnavnem naroku pa tudi zahtevala izločitev nekaterih dokazov.

Začetek sojenja preklican tik pred zdajci

Glavna obravnava bi se morala začeti včeraj, vendar je bila zadeva spet preklicana. Po naših informacijah zato, ker sodišče obtoženi, ki živi na Hrvaškem, ne more vročiti sklepa, s katerim je odločilo o zahtevi obrambe za izločitev nekaterih dokazov. Ali je sodišče obrambi ugodilo, sicer ni znano, v vsakem primeru ima obramba možnost ugovora višjim sodnikom, sojenje pa se ne more začeti, dokler omenjeni sklep ni pravnomočen. Primer medtem drvi v zastaranje. Če je za dejanje zagrožena zaporna kazen nad enim letom, kazenski pregon zastara po desetih letih, tako da bi po naših izračunih en očitek moral že marca lani, drugi pa marca letos, vendar se je življenje zaradi pandemije koronavirusa vmes za nekaj časa ustavilo in nekateri sodni roki niso tekli.

Očitki, »težki« skoraj dva milijona evrov, umaknjeni

Peternelova je bila pred leti kot vodja sekte Happy happy skupaj s svojim centrom za sprostitev in kvalitetno življenje Sina 5, d. o. o., (ki je končal v stečaju) obtožena več poslovnih goljufij in pranja denarja. Primer podjetnice, ki je vrsto let dobro služila z razdajanjem svoje pozitivne energije, je v javnosti močno odmeval, na sodišču pa se je končal v njeno korist. Tožilstvo je namreč pred koncem sojenja leta 2016 umaknilo obtožnico, s katero ji je očitalo oškodovanje v višini 1,7 milijona evrov. Med sojenjem se je namreč izkazalo, da zgodba ni tako črno-bela in da niti oškodovanci niso bili povsem nedolžni. Pričali so različno, nekateri so izpovedi tudi spreminjali, policiji in tožilstvu so posredovali le tisti del dokumentacije, ki je bil za njih ugoden ...