cene energentov

Kdaj in kako menjamo dobavitelja virov energije?

Srečko Klapš/Večer
26. 5. 2022, 19.21
Deli članek:

Poleg cen bodite pozorni na ponudbe za nove odjemalce in morebitne dodatne stroške pri izbiri vira energije. Znižajte porabo klimatskih in hladilnih naprav.

Reuters
Naraščajo predvsem cene električne energije in zemeljskega plina.

Naraščajoče cene energentov, predvsem električne energije in zemeljskega plina, ter trenutno res velike razlike med ponudniki so pospešile zamenjave dobaviteljev. Razlike med ponudniki v maju so enormne, saj znaša najcenejša ponudba za višjo tarifo 0,06490 evra in najvišja 0,35905 evra za kilovatno uro. Medtem je pri ponudnikih zemeljskega plina ta razlika še nekoliko višja, saj se cene v maju gibljejo od 0,02692 do 0,13644 evra za kilovatno uro.

Na spletu do novega dobavitelja v nekaj minutah

Zamenjava dobavitelja električne energije ali zemeljskega plina je načeloma pri vseh ponudnikih preprosta in za povprečnega spletnega uporabnika tudi hitra. Le nekaj minut je potrebnih za to, ob čemer si je treba pripraviti položnico od obstoječega dobavitelja (številko in lokacijo merilnega mesta), davčno številko, elektronski in stalni naslov. Nekateri ponudniki tistim uporabnikom, ki to želijo, omogočajo sklenitev pogodbe elektronsko, pri čemer pogodbo prejmejo po e-pošti, starejši uporabniki pa se odločajo za obveščanje po navadni pošti. V nekaj dneh prejmejo dva izvoda že podpisane pogodbe s strani novega dobavitelja, to je treba podpisati in en izvod poslati nazaj v običajno priloženi kuverti z že plačano poštnino.

Za primerjavo cen in cenikov ponudnikov sta na voljo primerjalnik cen električne energije in zemeljskega plina Agencije za energijo in Zveze potrošnikov Slovenije. Ob tem naj bodo uporabniki pozorni, da primerjajo cene, ki veljajo za nove odjemalce, saj so te praviloma višje od tistih za obstoječe. Nekateri uporabnikom ponujajo izbiro vira električne energije, denimo sončne in iz hidroelektrarn, a je treba za to doplačati okoli evro na mesec. Ob izbiri jedrske energije pa tega doplačila praviloma ni. Poleg cene električne energije ponudniki obračunavajo tudi mesečne pavšalne stroške poslovanja, ki se gibljejo od 0,80 do 2,50 evra. Strošek uporabe omrežja, višina prispevkov in trošarine se z menjavo dobavitelja ne spremenijo.

Finančne obveznosti pri prejšnjem dobavitelju je treba poravnati

V Agenciji za energijo menijo, da lahko odjemalec z menjavo dobavitelja vpliva na strošek oskrbe z električno energijo, plačilne pogoje in kakovost storitev dobave električne energije. »Postopek menjave dobavitelja je za odjemalca brezplačen in mora biti izveden v 21 dneh od vložitve popolne zahteve

Menjava dobavitelja je preprosta, najprej je treba izbrati novega dobavitelja, ob čemer so uporabnikom v pomoč informativni podatki o višini letnih stroškov oskrbe z električno energijo, dostopni prek spletne aplikacije za primerjavo stroškov oskrbe z električno energijo. Nato je treba novemu dobavitelju posredovati izpolnjeno vlogo z osnovnimi podatki prek spletnega obrazca, elektronske ali navadne pošte oziroma telefonskega kontakta. Odjemalec lahko tudi pooblasti novega dobavitelja, da v njegovem imenu izvede vse potrebne aktivnosti za uspešno menjavo dobavitelja. »Po zaključenem postopku menjave začne novi dobavitelj odjemalcu dobavljati energijo v skladu s pogodbenimi določili izbrane ponudbe. Najpozneje šest tednov po izvedeni menjavi prejme odjemalec zaključni račun, s katerim se poravnajo vse finančne obveznosti iz pogodbenega razmerja s prejšnjim dobaviteljem,« še pojasnjujejo v Agenciji za energijo.

ZPS: Zahtevajte tudi pisno ponudbo

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da naj odjemalci, ki želijo zamenjati dobavitelja, če na spletu ni nedvoumne ponudbe, zahtevajo tudi pisno ponudbo s ceno energenta, morebitnimi dodatnimi stroški, pogoji in trajanjem vezave ter pogodbeno kaznijo v primeru predčasnega odstopa oziroma prekinitve pogodbe pred iztekom enega leta.

V ZPS še menijo, da na končno porabo in ceno električne energije vpliva več dejavnikov, tudi to, kakšne sijalke imamo in koliko jih imamo, kako varčne so ter koliko različnih aparatov in naprav imamo priklopljenih v omrežje. Pred poletjem tako svetujejo, kako porabiti čim manj energije pri klimatskih in hladilnih napravah. Za njihovo učinkovito delovanje sta potrebna redno vzdrževanje in čiščenje. »Enkrat na leto je treba očistiti filtre, skozi katere potuje zrak. Zamašeni filtri namreč povečajo porabo energije za pet do 15 odstotkov.« Ko klimatska naprava deluje, naj bodo okna in vrata v prostoru zaprta. Prostorov naj ne bi ohlajali pod 25 stopinj Celzija, saj vsaka stopinja pomeni od šest- do osemodstotni prihranek električne energije. Potrošnikom svetujejo, naj preverijo tudi stanje svojih hladilnikov in skrinj oziroma hladilnih omar. Te je najbolje postaviti v klet, kjer so temperature nižje, hladilniki pa naj imajo dovolj prostora ob steni za kroženje zraka.