Kriv naj bi bil domačin

Na Ptuju in v okolici kot po tekočem traku izginjajo mačke!

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
2. 6. 2022, 05.45
Deli članek:

Zadnje tedne je na območju Ptuja izginilo več mačk. Marko se je v iskanje svoje aktivno vključil in jo kar dvakrat našel v stanovanju mladeniča, starega znanca policije. Kot pravi, ga je šokiralo, ko je poleg svoje mačke zagledal še več drugih.

D.K.
Ivana še vedno ni našla svojega mucka Fifija.

»Mačke izginjajo po vsem mestu, predvsem v blokovskih naseljih, v Volkmerjevi ulici, Ulici 25. maja, v Panonski ... Oglasilo se je ogromno ljudi, ki imajo podobno izkušnjo. Zakaj pristojni ne ukrepajo? Fant, ki muce zadržuje, potrebuje pomoč, psihiatrično zdravljenje,« pravi Ivana, lastnica ene izmed ukradenih muc, ki je še vedno niso našli.

Za odtujitvami mačk na Ptuju naj bi stal stari znanec policije. Šlo naj bi za fanta, ki je v zadnjih letih zakuhal marsikaj. V zadnjih dveh letih je pogosto tema raznih spletnih forumov. Številni Ptujčani so se spraševali, kdo je fant, ki se po Podravju vozi s kolesom, poleti s smučarsko čelado in očali, ter se ustavlja pri hišah in prosi za denar. Opis nenavadnih pa tudi nevarnih stvari, ki jih počne, je zelo dolg. 

V zadnjih dveh mesecih so mačjeljubci na Ptuju šokirano ugotavljali, da vse več mačk izginja z domov. To sicer za koga ni nič nenavadnega, se večina ljudi je bila zaskrbljena. Nekateri so bili pri iskanju manj, drugi bolj zavzeti. Ptujčanka Ivana svojega muca še vedno ni našla, a zagotavlja, da ne bo odnehala. Ko je izvedela za podobne primere, je zagnala obsežno akcijo: »Ugotovila sem, da na Ptuju in v okolici mačke izginjajo kot po tekočem traku! Grozljivo. Vemo, kdo je oseba, ki to počne, in kje živi. Najprej je šel do njega prijatelj in tam tudi našel svojo mačko. Takrat je videl, da ni edina.«

Po neuradnih informacijah naj bi dotični mladenič mačke privabljal in jih zapiral v svoje stanovanje. O tem je sogovornica tudi obvestila policijo in veterinarsko inšpektorico; slednja je, kot pravi, pokazala veliko pripravljenost pomagati. Na družbenem omrežju Facebook so ustanovili zaprto skupino, namenjeno izmenjavi izkušenj ljudi, ki so se zadnje tedne na Ptujskem znašli v podobnem položaju in iščejo svoje hišne ljubljenčke. Po podatkih, ki so jih zbrali do zdaj, naj bi za odtujitvami mačk na Ptuju stal stari znanec policije. Šlo naj bi za fanta, ki je v zadnjih letih zakuhal marsikaj. V zadnjih dveh letih je pogosto tema raznih spletnih forumov. Številni Ptujčani so se spraševali, kdo je fant, ki se po Podravju vozi s kolesom, poleti s smučarsko čelado in očali, ter se ustavlja pri hišah in prosi za denar. Opis nenavadnih pa tudi nevarnih stvari, ki jih počne, je zelo dolg.

Ob obisku sam poklical policijo

»Izginil je naš Franček, kličemo ga tudi Fifi. Mucek črno-bele barve, s košatim repom. Prejšnji teden nas je nekaj šlo na naslov, kjer ta fant živi in kjer je, domnevamo, tudi naš muc. Sledila je prava drama. Z nami se ni želel niti pogovarjati, nato nam je pokazal nož in kar sam poklical policijo, češ da mu grozimo. Gledal nas je skozi okno, z neko mačko v rokah, in se smejal,«  grozljivo izkušnjo opiše Ivana. Sama prijave na policijo še ni podala, saj so jo opozorili, da v primeru lažne prijave sledi denarna ali celo zaporna kazen, zato se je ustrašila: »Kaj pa, če našega Fifija prav ob obisku policije ne bo v tem stanovanju? Bom plačevala kazen ali celo končala v zaporu, ker iščem svojega hišnega ljubljenčka? Tudi tokrat policistov, ki jih je sam poklical, v stanovanje ni spustil.«

Na Policijski postaji Ptuj pravijo, da zadnje čase ne beležijo večjega števila odtujitev mačk, trenutno obravnavajo primer suma storitve kaznivega dejanja zatajitve dveh mačk. Morebitnim oškodovancem pa vsekakor svetujejo, naj tatvino prijavijo in ne ukrepajo na lastno pest.

Gorijo rdeči alarmi?

Seznam milo rečeno nenavadnih dejanj, ki naj bi jih v zadnjih letih zagrešil mladenič, ki ga zdaj obtožujejo še kraje mačk, je zelo dolg. Mnogi se zato sprašujejo, zakaj pristojni ne ukrepajo odločneje in mu ne ponudijo pomoči, zdravljenja.

Seveda je laično zelo težko ugotavljati, ali nekdo potrebuje (prisilno) psihiatrično zdravljenje ali ne.

Skladno z zakonodajo je sicer sprejem na psihiatrično zdravljenje možen ob posameznikovi privolitvi ali brez nje, pri čemer slednja opcija predstavlja hud poseg v človekovo osebnost. Zlasti v pravico do dostojanstva in osebne svobode. Dopustnost takšnega ravnanja je jasno opredeljena v Zakonu o duševnem zdravju (ZDZdr). Bojazen, da bi lahko nekoga po krivem zaprli v psihiatrično ustanovo, seveda zmeraj obstaja, usposobljeni zdravniki so tisti, ki morajo v takšnih primerih presoditi o možnosti, da vedenje posameznika predstavlja grožnjo njemu samemu ali drugim.

V katerih primerih odredijo prisilno psihiatrično zdravljenje

Zakon o duševnem zdravju (39. člen) določa, da je zdravljenje osebe na oddelku pod posebnim nadzorom brez njene privolitve dopustno le, če ogroža svoje življenje ali življenje in zdravje drugih, povzroča hudo premoženjsko škodo sebi ali drugim in če se presodi, da je to, kar počne, posledica duševne motnje, zaradi katere sta hudo moteni njena presoja realnosti in sposobnost obvladovati svoje ravnanje. Ta ukrep se izvede, če osebe od navedenih dejanj ni mogoče odvrniti z drugimi oblikami pomoči (z zdravljenjem v psihiatrični bolnišnici zunaj oddelka pod posebnim nadzorom, z ambulantnim zdravljenjem ali nadzorovano obravnavo).

Postopek sprejema osebe v oddelek pod posebnim nadzorom brez privolitve, na podlagi sklepa sodišča, se začne na predlog izvajalca psihiatričnega zdravljenja, centra za socialno delo, koordinatorja nadzorovane obravnave, najbližje osebe ali državnega tožilstva.

Postopek najpogosteje sproži CSD

Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj, pravi, da se postopek sprejema na zdravljenje brez privolitve začne s predlogom, ki ga najpogosteje poda center za socialno delo (CSD): »Pokličejo nas, nato pa sledi urgentni zdravniški pregled. Problem je, ker napotene osebe v to pogosto ne privolijo, v teh primerih sodelujemo s policijo.«