Ne bo šlo brez neviht!

Nevihtni sistem bo pripotoval s severa: v teh krajih grozijo siloviti nalivi in debelejša toča

G.G.
2. 6. 2022, 08.54
Posodobljeno: 2. 6. 2022, 13.01
Deli članek:

Po nekaj hladnejših dneh je sonce spet zbralo moči, oblaki pa se ne bodo zadovoljili z vlogo statista.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Spet je topleje in sonce greje. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 30 stopinj Celzija. Ponekod pa bodo za osvežitev poskrbele popoldanske in večerne plohe in nevihte. Meteorologi na Agenciji za okolje ne izključujejo niti nastanek močnejših neviht.

Kje pa se bodo sprehajali ti najgrši nevihtni oblaki? Pri tem vprašanju si pomagajmo z napovedjo ljubiteljev najrazličnejših vremenskih pojavov na portalu Neurje.si. Največjo grožnjo vidijo v nevihtnem sistemu, ki bo v Slovenijo vstopil s severa, iz Avstrije. Krajevna neurja s silovitimi nalivi, močnim nevihtnim pišem in točo bodo po njihovi oceni možna predvsem na Koroškem, Štajerskem, Dolenjskem in delom v osrednji Sloveniji. »Toča bo lahko lahko predvsem na Štajerskem, Dolenjskem ali v osrednji Sloveniji tudi debelejša. Močnejših neviht ne gre izključiti tudi v Prekmurju in na Gorenjskem, vendar bo možnost za nastanek neurij tam manjša,« se bere njihova napoved.

Nevarnost plazov

Z Geološkega zavoda Slovenije so medtem obvestili, da bo danes popoldne in zvečer zaradi napovedanih neviht tudi povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu države, zlasti na območju severozahodne, osrednje, jugovzhodne in severovzhodne Slovenije. Do plazov lahko pride tudi drugod po državi, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalce so ob tem pozvali, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih, še posebej pa na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode.

Kakšen bo vikend? Poleten. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 25 do 31 stopinj Celzija, v popoldanskih urah pa bodo predvsem v severnih krajih možne posamezne nevihte.