Strelski pohod

Oborožen vstopil v bolnišnico in ubil štiri ljudi, napad ni bil naključen

R.T.
2. 6. 2022, 07.49
Posodobljeno: 2. 6. 2022, 09.11
Deli članek:

V strelskem pohodu v bolnišnici v ameriški zvezni državi Oklahoma so umrle štiri osebe. Strelec si je na koncu sodil sam.

Profimedia
Strelski pohod v Tulsi.

V bolnišnico St. Francis v Tulsi je včeraj vstopil moški, oborožen s puško in pištolo, ter začel streljati. Le nekaj minut po začetku strelskega pohoda so na kraj prispeli policisti, ki so malo pozneje potrdili, da je zaenkrat še neidentificiran strelec ubil štiri ljudi, jih več ranil in umrl tudi sam. Storil naj bi samomor.

Napad se je po poročanju ameriških medijev zgodil na oddelku za ortopedijo, policija pa motiva zaenkrat še ne pozna. Šlo naj bi sicer za strelca, starega med 35 in 40 let. Policija prav tako ni razkrila, ali so med žrtvami zdravniki oziroma osebje bolnišnice, ali pa gre za bolnike. Poškodovanih naj bi bilo sicer »manj kot deset,« njihova življenja pa naj ne bi bila ogrožena. Po prvih informacijah tamkajšnjega policijskega načelnika Richarda Meulenberga sicer še ni bilo povsem jasno, koliko jih je utrpelo strelne rane in koliko se jih je poškodovalo, ko so ljudje v paniki bežali iz bolnišnice. Meulenberg je pozneje pojasnil, da ni šlo za »naključen« napad oziroma »posameznika, ki se je odločil najti bolnišnico, polno naključnih ljudi.« Po njegovih navedbah je šlo za načrtno dejanje, izbira bolnišnice pa ni bila naključna.

Policija je sicer posredovala hitreje kot prejšnji teden v teksaškem Uvaldeju, ko je 18-letnik v osnovni šoli ubil 19 otrok in dve učiteljici, policisti pa so skoraj uro čakali pred učilnico, v katero se je zaprl, preden so posredovali. Od začetka napada do usmrtitve strelca je potekla ura in pol, poroča STA.