Boji v Donbasu

Rusi se hvalijo, da so tik pred "osvoboditvijo Luganska"

G.G./STA
20. 5. 2022, 17.53
Posodobljeno: 20. 5. 2022, 17.58
Deli članek:

V Ukrajini so zadnje dni najbolj srditi spopadi na vzhodu države. Ruske oblasti so se pohvalile, da njihove enote napredujejo.

Profimedia
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Ruske oblasti so danes sporočile, da njihove enote napredujejo prek vzhodnoukrajinske regije Donbas. "Osvoboditev ljudske republike Lugansk je vse bližje," je danes na sestanku dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu in pri tem udeležence sestanka obvestil, da se nekaj ukrajinskih borcev še vedno zadržuje v oblegani jeklarni Azovstal v pristaniškem mestu Mariupolj.

Ruski vojski naj bi se od ponedeljka predalo 1908 ukrajinskih vojakov iz jeklarne. Velika večina zajetih vojakov je bila premeščena v nekdanjo zaporniško kolonijo v regiji Doneck, njihova usoda pa ostaja nejasna. Po navedbah Moskve je v obsežnem industrijskem kompleksu morda še vedno skritih do 600 ukrajinskih borcev.

Medtem je Šojgu naznanil, da se blokada Azovstala nadaljuje in poročal o 177 civilistih, ki jih je Rusija evakuirala iz jeklarne in jim zagotovila zdravstveno oskrbo. Ruske oblasti so ob tem zatrdile, da je bilo v tri mesece trajajoči vojni na območja pod ruskim nadzorom skupaj prepeljanih že skoraj 1,4 milijona ljudi.