Izgubil živce

Župan jih je dobil po zadnji plati

Vesna Humar / Primorske novice
20. 5. 2022, 16.46
Deli članek:

"Kaj hočete, možakarji smo. Popolnoma normalno je, da pohvalimo lepo žensko," se je jezil tržaški župan v televizijskem komentarju na več kot 500 prijav zaradi nadlegovanja, ki so jih po zboru Alpinov v mestu vložile prebivalke Riminija. Roberto Dipiazza je prepričan, da ženska, ki na ulici sliši, da ima lepe noge ali prsi, nima nobene pravice biti jezna ali užaljena.

Profimedia
Roberto Dipiazza: "Najlepše darilo, ki nam ga je poslal ljubi Bog, so ženske. Torej pustite nam, da jih gledamo in da tudi izrazimo svoje odobravanje."

Na zboru Alpinov v Riminiju se je pred tedni zbralo na tisoče moških in še vedno dežujejo pritožbe ter prijave žensk, ki so jih udeleženci zbora otipavali, jim sledili, kričali za njimi na ulici, jih vabili na večerje, zajtrke in pod tuš.

Italijanski desničarski politiki so se vrgli v srdito obrambo Alpinov, ki veljajo za enega najbolj nedotakljivih simbolov italijanske državnosti ter so s svojim podpornim in humanitarnim delom tudi dejansko steber marsikatere skupnosti. Med tistimi, ki so javno branili Alpine, je tudi goriški župan Rodolfo Ziberna, ki pa je ostal zmeren in vljuden.

V nasprotju s svojim tržaškim kolegom Robertom Dipiazzo, ki je v televizijski oddaji zgubil živce. "Kaj hočete, možakarji smo. Popolnoma normalno je, da pohvalimo lepo žensko," je trdil in ko mu je novinar odgovoril: "Morda pa kakšni ženski takšni komplimenti niso všeč," je župan odgovoril: "Ma koga to briga. A je kaj narobe, če nekdo reče, kako je neka punca lepa ali kašen lep par ... ima? Neka ženska je rekla, da se je počutila napadena, ker ji je nekdo rekel, da ima lepe noge. In če bi ji rekel, da ima lepo r...? Predstavljajte si, kaj bi bilo," se je norčeval. "In smo se odločili, da si bomo predstavljali," so odgovorili snovalci italijanske magazinske oddaje Le Iene (hijene) ter se šli prepričat, s kolikšnim zadovoljstvom se bo odzval župan, ko bo dobil "kompliment".

Najeti igralec je v ponedeljek zjutraj v središču Trsta Dipiazzi najprej rekel: "Poglej kakšen dober tip!" in nato nadaljeval z "Kam pa greš s to lepo zadnjico?" Občudovalec je bil prijazen, župana je povabil na zajtrk in nato na večerjo ter se celo opravičil: "Ne želim nadlegovati, Če nisem vaš tip, razumem." Župan se je res odzval zelo "mirno in zadovoljno" : tako, da je svojega občudovalca, preklel, nanj kričal, poklical policijo in se nato zatekel k dvema policistoma, ki sta stala v bližnjem baru.

Glede na to, da si je tržaški župan kasneje privoščil zmerjati tudi novinarko in je v intervjuju nadaljeval z nizanjem biserov, kot je: "Najlepše darilo, ki nam ga je poslal ljubi Bog, so ženske. Torej pustite nam, da jih gledamo in da tudi izrazimo svoje odobravanje," lekcija očitno ni bila prav uspešna. Je bila pa zabavna.