vodič novinar Demokracije

Po volilnem porazu na romanje v Medžugorje

Igor Kršinar / Reporter.si
20. 5. 2022, 16.25
Deli članek:

Med prvomajskimi prazniki je Krščanski forum SDS v sodelovanju z Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) organiziral romanje za domovino v Medžugorje, po katerem so se pojavili očitki glede vodiča Gašperja Blažiča, novinarja Demokracije.

Facebook/Alenka Jeraj
Maša v Medžugorju.

»Po osebni plati me je romanje razočaralo, sploh zaradi vodiča, ki je bil precej brezbrižen in slabo pripravljen, občasno tudi zadirčen, svoj slab vtis je želel popravljati z nekimi opolzkimi vici. Organizacija je precej šepala, veliko zamujanja in čakanja, neizdelan program. Jaz sem sicer pripravljena marsikaj potrpeti, težko pa prenašam, če se vodja romanja obnaša povsem nedoraslo. Duhovnik (g. Mijo) ga ni opomnil. Pravzaprav niti nisem vedela, kdo je, predstavil se je kot Gašper, šele ko sem se vrnila, sem malo preverila in ugotovila, da je to novinar Demokracije,« je napisala anonimna udeleženka romanja.

Udeleženka sicer priznava, da romanje ni bilo drago, »ampak mi ena stvar vseeno ni šla v račun. 'Kasirali' so 150 evrov, od tega 50 evrov akontacije, ki sem jo nakazala kar na vodičev osebni račun. To mi je bilo zelo čudno, ker po navadi bi moral nekdo, ki je vodič, imeti SP in licenco. Iz previdnosti sem se pozanimala, koliko je realna cena v penzionu, kjer smo bili. Rekli so, da 26 evrov na osebo, za tri dni skupaj 78 eur. Strošek za avtobus pa ni bil večji kot 50 evrov na osebo, je rekel šofer, da to zdaj stane dva tisoč evrov za ves avtobus. Torej skupaj nekje 130 evrov.«

»Od predstavnice združenja VSO, ki je bil soorganizator, pa sem slišala, da VSO financira projekt za okoli 800 evrov. To pa pomeni, da je bil strošek avtobusnega prevoza le 30 evrov na osebo. To je skupno potem 110 evrov. Razliko 40 evrov na osebo je torej vodič pobasal v žep!« je še zapisala.

Gašper Blažič je pojasnil, da gre za interno organizirano romanje in da so ga v Krščanskem forumu SDS povabili k sodelovanju: »Po navadi je tako, da mi Krščanski forum SDS ponudi formalno kritje, vse ostalo, tudi finance, uredim sam. Osebno sem se honorarju odrekel, je pa to tvegan projekt. Če lastnik penziona, kjer smo stanovali, še obračuna strošek na osebo, je pri avtobusu tako, da pot do tja stane toliko in toliko – v tem primeru okoli 2100 evrov –, pa ni važno, koliko je potnikov. Mi smo imeli potnikov 34, plus jaz in šofer. Pri takem številu je bila cena okoli 60 evrov na osebo, pri subvenciji s strani VSO kot soorganizatorja pa skoraj 40 evrov na osebo.«

Dodal je, da je vsak udeleženec prejel romarski paket. Za potiskane »borše« in kape je plačal (založil) 512 evrov (Sandi Homec tisk), za brošure pa 178 evrov (Koštomaj Celje), bilo je še nekaj manjših stroškov (simbolična darila, rožni venci, podobice).

»Za proračun za romanje sem pobral 32 akontacij, ki sem jih po končanem romanju vrnil, to pomeni 4800 evrov. Od tega sem torej plačal okrog 1300 evrov za avtobus, 2700 za tri polne penzione (bivanje), skoraj 700 evrov za romarske pakete, kar potem pride že 4700. Tako da tu ostane sto evrov 'lufta', kar je šlo za pokritje manjših stroškov – simbolično darilo za našega duhovnega spremljevalca. Skratka, pozitivna ničla ob predpostavki, da nas je tudi soorganizator VSO reševal,« je odgovoril Blažič.

V Združenju VSO o višini svojega prispevka molčijo

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so potrdili, da so bili soorganizator romanja v Medžugorje, koliko so prispevali za izvedbo dogodka, katerega nosilka je bila organizacija politične stranke SDS, pa niso sporočili.