motenj ne bo

Gazprom bo prekinil dobavo plina Finski

J.P./STA
20. 5. 2022, 13.53
Posodobljeno: 20. 5. 2022, 13.55
Deli članek:

Do tega je prišlo po odločitvi Finske, da Gazpromu za plin ne bo plačevala z ruskimi rublji.

Reuters
Gazprom je tako minuli mesec že ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker plina nista želeli plačati v rubljih.

Rusko državno energetsko podjetje Gazprom bo v soboto zjutraj prekinilo dobavo ruskega plina Finski, so danes sporočili iz finskega državnega energetskega podjetja Gasum. Do tega je prišlo po odločitvi Finske, da Gazpromu za plin ne bo plačevala z ruskimi rublji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izvršni direktor Gasuma Mika Wiljanen je v izjavi za javnost sporočil, da obžalujejo, da bodo dobave plina po obstoječi pogodbi ustavljene, a dodal, da so se pripravljali na to situacijo.

Ob tem je Wiljanen zagotovil, da zaradi odločitve Gazproma ne bo motenj v plinskem omrežju.

V četrtek je podpredsednik ruske vlade Aleksander Novak dejal, da je približno polovica podjetij, ki imajo z Gazpromom sklenjene pogodbe o dobavi zemeljskega plina, odprla račune v rubljih. Ko bodo znani končni podatki za april, bo po Novakovih besedah pripravljen seznam tistih, ki so plačali v rubljih, in tistih, ki niso.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč pred časom naznanil, da bo Rusija za zemeljski plin sprejemala zgolj plačila v rubljih, kupci pa bodo morali odpreti račune v rubljih, ali pa bo dobava plina prekinjena. Gazprom je tako minuli mesec že ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker plina nista želeli plačati v rubljih.

Finsko državno podjetje Gasum je že v torek ocenilo, da bi lahko Rusija kmalu prekinila dobavo plina tudi Finski.