Zaprtje javnega življenja

VIDEO: Kitajsko velemesto na robu zloma, z balkonov se po ulicah razlegajo kriki

R.T.
10. 4. 2022, 11.14
Posodobljeno: 10. 4. 2022, 11.24
Deli članek:

Prebivalstvo v Šanghaju, v katerem v teh dneh velja strogo zaprtje javnega življenja, se pritožuje nad pomanjkanjem hrane in najosnovnejših potrebščin.

Reuters
Množično testiranje v Šanghaju.

»Kaj se zgodi, ko se najbolj nalezljiva različica sars-cov-2 (BA.2) sreča z najštevilnejšim prebivalstvom na svetu, ki nima imunosti, pridobljene z okužbo, ter ima slabo učinkovita cepiva in slabo precepljenost med starejšimi?« se je včeraj ob objavi dramatičnega grafa, povezanega s trenutnim izbruhom različice omikron na Kitajskem, na Twitterju vprašal priznani ameriški kardiolog, znanstvenik in direktor raziskovalnega inštituta Scripps Eric Topol.

Samo v Šanghaju, ki je trenutno v strogem tako imenovanem »lockdownu,« so danes zabeležili 25.000 primerov lokalnega prenosa virusa, poroča tiskovna agencija Reuters. Kitajska se virusu že vse od začetka epidemije pred dobrima dvema letoma zoperstavlja s tako imenovano strategijo »ničelne tolerance« do covida, ki ji je do prihoda omikrona služila razmeroma dobro, a je precej bolj nalezljivi omikron stvari postavil na glavo. Številni strokovnjaki po svetu namreč opozarjajo, da ta različica terja drugačen pristop, a kitajske oblasti zaenkrat vztrajajo s strogim zapiranjem javnega življenja.

Po ulicah Šanghaja, velemesta s približno 26 milijoni prebivalci, se lahko denimo trenutno prosto sprehajajo samo zdravstveni delavci, prostovoljci, dostavljavci in tisti, ki imajo za to posebno dovoljenje. Čeprav število dnevno potrjenih primerov okužbe v svetovnem merilu ostaja razmeroma nizko, pa je to število z vidika dosedanjih razmer znotraj države dramatično. Soočajo se namreč z najhujšim izbruhom od začetka epidemije konec leta 2019 v Vuhanu. Kot sicer poroča Reuters, je od približno 25.000 primerov, ki so jih zabeležili v zadnjem dnevu, simptomatičnih »zgolj« 1006, preostali pa so vsi asimptomatični.

Zaradi strogih omejitev se v mestu srečujejo s pomanjkanjem hrane in drugih najnujnejših dobrin. Zaprti so namreč številni trgovski centri, v karanteni pa je pristalo na tisoče dostavljavcev. Po spletu se v zadnjih dneh širi vse več posnetkov, v katerih prebivalci opozarjajo na pomanjkanje hrane. Vse več je tudi poročil, da so razmere na robu zloma, saj da se je prebivalstvo vladnim ukrepom že začelo zoperstavljati, na kar so oblasti odgovorile z napovedjo, da bodo ukrepe kmalu omilili.