Pozor!

Zemlja sredi večje solarne nevihte, možne težave

R.T.
10. 4. 2022, 12.13
Posodobljeno: 10. 4. 2022, 12.16
Deli članek:

Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko prišlo do težav pri delovanju električnih omrežij in satelitske navigacije.

Reuters
Severni sij na severu Švedske 5. marca letos.

Strokovnjaki pri ameriški Nacionalni upravi za oceane in ozračje (NOAA) so danes v dopoldanskih urah po srednjeevropskem času zaznali »močne geomagnetne nevihte« Kot so opozorili v izjavi za javnost, gre za solarno nevihto stopnje G3, kar pomeni, da gre za močno nevihto, ki bi lahko povzročila težave na električnih omrežjih in pri delovanju satelitov, kar bi lahko imelo posledice na delovanje satelitske navigacije.

Tovrstne nevihte hkrati poskrbijo za enega najbolj osupljivih pojavov na našem planetu, severni sij, a lahko na drugi strani precejšnje težave povzročajo pticam selivkam. Najvišja stopnja neviht je sicer G5, kjer pa obstaja že velika nevarnost popolnega zloma elektroenergetskih omrežij in satelitske navigacije. V tem primeru bi bilo severni sij možno videti po večjem delu planeta.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je solarna nevihta posledica nedavnega koronarnega izbruha plazme, tako imenovanega pojava »coronal mass ejection« (CME). Zemlja je skozi ta oblak potovala pred dvema dnevoma, a do današnjega dne na planetu še niso zaznali nobenih posledic.