Vojna v Ukrajini

FOTO: Izpod ruševin vlečejo trupla civilistov, pri Harkovu opazili večkilometrski konvoj ruske vojske

S.R.
10. 4. 2022, 08.46
Posodobljeno: 10. 4. 2022, 14.15
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem zdaj že tradicionalnem nočnem nagovoru dejal, da ruski napad nikoli ni bil omejen zgolj na Ukrajino, temveč da je tarča ruskega predsednika Vladimirja Putina celotna Evropa.

Reuters
Mimo kraja Velki Burluk nedaleč od Harkova se proti Donbasu premika večji konvoj ruske vojske.

Zelenski je tako Zahod znova pozval k popolnemu embargu na ruske energente in hkrati prosil za dodatno pomoč v obliki orožja in vojaške opreme. Ruska agresija je »katastrofa, ki bo neizogibno prizadela vsakogar,« je poudaril in dodal, da je Ukrajina pripravljena na težko borbo.

Na vzhodu Ukrajine, kamor je svojo pozornost zdaj preusmeril Putin, se že več dni zbirajo ruske enote, ki so tja pripotovale iz drugih delov države, a Zelenski verjame v zmago. »Pripravljeni smo na hkratno borbo in iskanje diplomatskih rešitev za končanje te vojne,« je še dejal ukrajinski predsednik. Ukrajinski predstavnik v pogajanjih z Rusijo Mihajlo Podoljak je medtem poudaril, da se Zelenski in Putin ne bosta srečala, dokler ne bo ruska vojska na vzhodu poražena.

V kijevski regiji, ki jo je zapustila ruska vojska, se medtem vztrajno viša število žrtev začasne ruske okupacije. V povsem uničenem mestu Borodjanka, ki se nahaja približno 90 kilometrov severozahodno od Kijeva, so po poročanju lokalnih reševalnih služb včeraj izpod ruševin izvlekli trupla desetih civilistov. Že sredi prejšnjega tedna so jih izvlekli 26, a je ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova že takrat dejala, da bo končno število žrtev najverjetneje precej višje. Po poročanju novinarja britanske BBC so namreč v mestu v ruševinah pristale celotne ulice. Zelenski je že pred dnevi dejal, da z umikom ruskih sil najhujše zločine na severu države šele odkrivajo.

Reuters
Popolno uničenje v Borodjanki.

Grozljiv napad v Kramatorsku

Petkov raketni napad na železniško postajo v mestu Kramatorsk na vzhodu Ukrajine, v katerem je umrlo najmanj 52 ljudi, večinoma starejših, žensk in otrok, v Kremlju še vedno zanikajo. Rusko obrambno ministrstvo trdi, da rakete, ki so bile uporabljene, uporablja samo ukrajinska vojska, a njihove trditve izpodbijajo same prejšnje objave ruskih oblasti, iz katerih je razvidno, da je rakete ruska vojska med drugim uporabljala med samimi vojaškimi vajami v Belorusiji pred začetkom invazije. Po ocenah ameriškega obrambnega ministrstva in drugih strokovnjakov so bile v napadu uporabljene rakete kratkega dosega Tochka-U oziroma SS-21 Scarab, kot jih imenujejo v zvezi Nato.

Reuters
Popolno uničenje v Borodjanki.

Našli novo množično grobišče

Oblasti v regijah na vzhodu države so prebivalstvo pozvale k evakuaciji v pričakovanju silovite ruske ofenzive, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Slovenska tiskovna agencija medtem poroča, da so v vasi Buzova blizu Kijeva po umiku ruskih enot našli množično grobišče. Po navedbah predstavnika lokalnih oblasti Tarasa Didiha so našli grobišče z več deset trupli ukrajinskih civilistov. Trupla ležijo v jarku blizu bencinske črpalke, je dodal za ukrajinsko televizijo. Po navedbah Reutersa teh navedb niso mogli neodvisno potrditi.

Že pred tem so iz mesta Makariv kakih 50 kilometrov zahodno od Kijeva sporočili, da so po umiku ruskih sil našli 132 ustreljenih civilistov, večinoma v skupnih grobiščih. Župan Vadim Tokar je za ukrajinsko televizijo dejal, da so storilci ruski vojaki. Tudi te novice niso mogli neodvisno potrditi.

Generalštab ukrajinske vojske je medtem v zadnjem poročilu, objavljenem na Facebooku, zapisal, da poskušajo ruske sile prebiti ukrajinsko obrambo na območju Izjuma jugovzhodno od Harkova na vzhodu države. To poskušajo doseči s premestitvijo dodatnih enot na območje in poskusom vzpostavitve popolnega nadzora nad Mariupolom, še poroča STA. Satelitski posnetki, ki jih je v petek zbral in analiziral Maxar Technologies, namreč prikazujejo približno 12 kilometrov dolg konvoj, ki se premika proti jugu skozi mesto Velki Burluk vzhodno od Harkova. Konvoj je na poti proti Donbasu.

Maxar Technologies/via REUTERS
Mimo kraja Velki Burluk nedaleč od Harkova se proti Donbasu premika večji konvoj ruske vojske.

Maxar Technologies/via REUTERS
Mimo kraja Velki Burluk nedaleč od Harkova se proti Donbasu premika večji konvoj ruske vojske.