izmenjali vojne ujetnike

Ruska letala v temi preletavala zračni prostor na pragu zveze Nato

S.R.
9. 4. 2022, 20.51
Posodobljeno: 10. 4. 2022, 07.36
Deli članek:

Ukrajinske in ruske oblasti so v soboto izvedle že tretjo izmenjavo vojnih ujetnikov od začetka invazije.

Reuters
Rusko bojno letalo Su-27.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je pojasnila, da se v domovino vrača 12 ukrajinskih vojakov in 14 civilistov, pri čemer ni razkrila, koliko ruskih vojakov odhaja v nasprotno smer. Sicer pa naj bi ukrajinske oblasti od ruskih ujetnikov pridobile dodatne dokaze o vojnih zločinih ruske vojske, ki da je načrtno ciljala tudi civilne tarče.

Rusija naj bi sicer v soboto na območju Kaliningrada, enklave ob Baltskem morju, ki se nahaja med Poljsko in Litvo, izvedla vojaške vaje, poroča ruska tiskovna agencija Interfax. V vajah na območju, ki meji na države članice zveze Nato, naj bi sodelovalo do 1000 ruskih vojakov in več kot 60 drugih vojaških enot. Že v noči na soboto naj bi tam načrtovano vojaško vajo, v kateri so simulirali napade na zemeljske tarče, izvedlo 20 bojnih letal tipa Su-27 in Su-24.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško je sicer pred dnevi evropske države posvaril pred kakršno koli potencialno operacijo na območju Kaliningrada. »To bi bilo igranje z ognjem,« je dejal po poročanju tiskovne agencije Reuters.