Za zdrav dihala

S kašljem in vodno paro uspešno očistimo pljuča

Mojca Kopriva
9. 4. 2022, 21.30
Deli članek:

Čiščenje pljuč lahko koristi prav vsem, najbolj pa seveda tistim, ki obremenjujejo pljuča s kajenjem, so pogosto izpostavljeni onesnaženemu zraku ali trpijo za kroničnimi obolenji dihal.

Dreamstime
Zmogljivost pljuč lahko povečate tako, da podaljšate dolžino vdihov in izdihov.

S posebnimi tehnikami lahko poskrbite, da se pljuča očistijo sluzi in dražilnih delčkov, nekatere pa lahko odprejo dihalne poti, izboljšajo zmogljivost pljuč in zmanjšajo morebitna vnetja, kar pomaga zmanjšati učinke onesnaženosti in cigaretnega dima. Tukaj so nekatere tehnike, ki vam lahko omogočijo boljše delovanje pljuč.

Terapija s paro

Terapija s paro je, kot že ime pove, vdihavanje vodne pare. Tako odpremo dihalne poti in iz pljuč odvedemo sluz. Pri hladnem ali suhem zraku se simptomi poslabšajo, vdihavanje pare pa doda toploto in vlago, kar lahko izboljša dihanje in stanje. Navodila: V večji posodi zavrite vodo. Odstavite jo in v vodo pomočite čaj, ki učinkuje protivnetno (žajbelj, kamilica), ali pa dodajte eterična olja in v vodo nakapljajte od tri do štiri kapljice. Vzemite brisačo, posodo položite na mizo, se usedite na stol, dajte glavo nad paro in jo pokrijte z brisačo. Paro vdihujte vsaj deset minut. Če je prevroča, počakajte nekaj minut, da se voda rahlo ohladi, ali pa vmes odstranite brisačo in paro razkadite.

Nadziran kašelj

Kašelj je naraven način, s katerim se telo znebi strupov, ki so ujeti v sluzi. Nadzorovani kašelj sprosti odvečno sluz iz pljuč in se je znebi. Navodila: Usedite se na stol, sprostite ramena in pazite, da sta obe stopali na tleh. Roke položite na trebuh in počasi vdihnite skozi nos. Nato počasi izdihujte, ob tem pa se nagibajte naprej in potiskajte roke proti trebuhu. Z rahlo odprtimi usti med izdihovanjem zakašljajte dvakrat ali trikrat. Ponovno počasi vdihnite skozi nos. Za trenutek se spočijte in vajo po potrebi ponovite.

Iz pljuč odstranite sluz

Sluz lahko iz pljuč odstranimo tako, da vaje izvajamo v različnih položajih in s pomočjo gravitacijske sile odstranimo sluz. Ta vaja pomaga izboljšati dihanje ter preprečuje in zdravi vnetje pljuč. Navodila: Na hrbet se ulezite na tla ali posteljo. Pod boke položite blazino in s tem zagotovite, da so prsi nižje od bokov. Počasi vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta, pri tem pa naj vsak izdih traja dvakrat dlje kot izdih. To počnite nekaj minut. Vajo lahko izvajate tudi v drugem položaju: leže na strani. Ulezite se na eno stran in glavo položite na svojo roko ali blazino, z drugo blazino pa si podprite boke in ponovite dihanje, kot je opisano za položaj leže na hrbtu. Nato ponovite še na drugi strani. Leže na trebuhu lahko izvajate tudi to vajo. Na tla položite več blazin, na katere se ulezite s trebuhom navzdol. Pri tem pazite, da so boki nad višino prsi. Pod glavo si položite roke in vadite dihanje, opisano pri položaju leže na hrbtu.

Štetje med dihanjem

Zmogljivost pljuč lahko povečate tudi tako, da podaljšate dolžino vdihov in izdihov. Navodila: Dihajte normalno in štejte, koliko časa traja vaš naravni dih. Če ste med vdihom prešteli do pet, mora toliko časa trajati tudi izdih. Ko ugotovite dolžino naravnega diha, vdih in izdih podaljšajte za eno enoto. Dolžino podaljšujte toliko časa, da vam je udobno. Proces mora biti postopen in preprost, nikakor se ne smete naprezati ali se počutiti neudobno.