Ruska nevarnost

Nemčija zaradi dogajanja v Ukrajini v nadgradnjo svojega sistema bunkerjev in zaklonišč

R.T.
9. 4. 2022, 19.33
Posodobljeno: 9. 4. 2022, 20.04
Deli članek:

Nemške oblasti so se odločile, da je čas za krepitev javne infrastrukture, podzemnih objektov, ki bi jih bilo mogoče uporabiti kot zaklonišča.

Profimedia
/

Odločitev, s katero želijo po navedbah notranje ministrice Nancy Faeser okrepiti sistem bunkerjev, je seveda posledica ruske invazije na Ukrajino. Hkrati bodo izboljšali obstoječa zaklonišča in drugo vojaško infrastrukturo.

»V Nemčiji je trenutno 599 javnih zaklonišč. Preverili bomo, ali je možno nadgraditi več teh sistemov. V vsakem primeru pa se je ustavilo njihovo odstranjevanje,« je Faeserjeva danes pojasnila za časnik Welt. Dodala je, da so javne uslužbence že pozvali k razvoju novih konceptov, na podlagi katerih bi za primer konflikta podzemne garaže in železniške postaje ter kleti utrdili do te mere, da bi bile primerne za zaklonišča. Hkrati so zveznim deželam namenili 88 milijonov evrov, ki jih morajo porabiti za namestitev novih siren za opozarjanje na nevarnost zračnega napada. Faeserjeva je dejala še, da bodo v vseh večjih, najbolj poseljenih središčih povečali zaloge najnujnejših potrebščin, kot so medicinska oprema, zaščitna oblačila, maske in zdravila, a je hkrati priznala, da jih čaka še precej dela.

Nemška vlada torej vleče poteze, ki bi se prebivalstvu pred dvema mesecema, preden je Rusija napadla Ukrajino, zdele povsem nezaslišane. Kancler Olaf Scholz je denimo že konec februarja napovedal precejšnjo, 100 milijard evrov težko finančno injekcijo v nemško vojsko, ki je morala zaradi pestre zgodovine v primerjavi z drugimi velesilamidoslej shajati s precej ubornim proračunom.