Hladna fronta prinesla sneg do nižin

FOTO in VIDEO: Podrtih veliko dreves, odkritih tudi nekaj streh, a močan veter danes še ni rekel zadnje

S.R.
9. 4. 2022, 15.47
Posodobljeno: 9. 4. 2022, 18.50
Deli članek:

Hladna fronta, ki je danes zajela Slovenijo, je postregla tudi s sodro in močnim vetrom, zaradi česar so morali na teren številni gasilci.

Pgd Mislinja
Podrto drevo ob osnovni šoli v Mislinji.

Napovedi meteorologov so se uresničile, a drama še ni za nami. Kot je namreč opozorila Agencija RS za okolje, bi lahko veter v popoldanskem času predvsem pod Karavankami dosegel in celo presegel hitrost 70 kilometrov na uro, še večjo hitrost pa bi lahko na Primorskem popoldne in zvečer dosegla burja, sunki katere bodo na izpostavljenih legah dosegli tudi hitrosti približno 100 kilometrov na uro. Močno se je spustila tudi meja sneženja, tako so se neutolažljivi ljubitelji zime snežink razveselili celo v Ljubljani. Nekaj utehe bo predvidoma prinesla šele noč.

Predvsem zaradi vetroloma po podatkih Uprave za zaščito in reševanje po Sloveniji posredujejo številne ekipe gasilcev. Tako so gasilciv naselju Loke v občini Straža odstranili drevo, ki se je znašlo pod mostom čez reko Krko. Odstranili so tudi podrto drevo na sprehajalni poti ob osnovni šoli v Vavti vasi, še eno drevo pa se je podrlo v Straži. Slednje se je podrlo na elektro vodnik, ki so ga že zamenjali dežurni delavci Elektra Ljubljana. Močan veter jo je zagodel tudi na območju sevniške občine, kjer so morali s cestišča odstraniti pet dreves. Tudi tam so bili poškodovani elektro vodniki. V naselju Imeno v občini Podčetrtek se je drevo podrlo na ograjo in cestišče, na Križah v občini Novo mesto pa je drevo oviralo promet na lokalni cesti. S cestišča so morali drevo odstraniti tudi na območju Krškega, že v dopoldanskem času pa se je več dreves podrlo na ceste na območju občine Laško. Medtem je na območju Hrastnika skladišče ene od prodajaln zalila meteorna voda, na enem od stanovanjskih blokov pa je poškodovalo streho. S podrtimi drevesi so imeli opravka tudi v Brežicah. V Mislinji se je drevo podrlo na streho taborniške koče ob tamkajšnji osnovni šoli. V Piranu so gasilce poklicali na pomoč, da so odstranili drevo, ki se je nagnilo na balkon stanovanjskega objekta. V naselju Sveti Anton na Pohorju v občini Radlje ob Dravi pa je močan veter podrl telekomunikacijski drog.

Od opoldneva naprej o dogodkih večjega obsega, ki so posledica zlasti močnega vetra, sicer poročajo z več koncev države, vključno z Velenjem, Šoštanjem, Rogaško Slatino, Ravnami na Koroškem, , Radečami, Podvelko, Mariborom, Kranjem, Jezerskim, Dravogradom, Dobrno, Cerknim in Cerkljami na Gorenjskem. Uprava za zaščito in reševanje je po poročanju STA do 18. ure zabeležila 43 dogodkov v 26 občinah.

Na vipavski hitri cesti je medtem zaradi burje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, še poroča STA, kjer dodajajo, da so na prelazih Predel, Vršič, Jezerski vrh in Ljubelj so po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste obvezne verige, na prelazu Korensko sedlo pa zimska oprema. Zimske pnevmatike so tudi sicer obvezne povsod, kjer sneži.