POVIŠAN HOLESTEROL

Spremembe na vekah in v očesu naznanjajo težave

Mojca Kopriva
9. 4. 2022, 15.04
Deli članek:

Povišano vrednost holesterola v krvi lahko po krvnih preiskavah dokončno potrdi zgolj zdravnik, a vendarle obstaja nekaj tihih simptomov, po katerih lahko te težave prepoznamo.

Profimedia
Po petdesetem letu se poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, ki jih povzroča povišan holesterol.

Povišan holesterol v krvi je laično težko zaznati. Lahko imate precej povišanega, a se počutite povsem zdrave. Odkrije in potrdi se zgolj s krvnimi preiskavami, ki pa jih po navadi opravljamo po petdesetem letu, ko se poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, ki jih povzroča tudi povišan holesterol. Marsikdo je, ko izve za diagnozo, presenečen, ker morda prej v življenju nikoli ni imel zdravstvenih težav, ki bi kaj takega nakazovale. A se pozneje izkaže, da je imel pravzaprav nekaj precej značilnih simptomov. 
Tu je nekaj najznačilnejših znakov, ki lahko nakazujejo povišan holesterol, a je treba poudariti, da so lahko povezani tudi s čim drugim, zato se je pri kakršnikoli sumljivi spremembi vedno najbolje posvetovati z zdravnikom.

Rumenkasti izrastki na vekah

Ste morda na spodnji ali zgornji veki opazili neboleče rumenkaste bulice? Imenujejo se ksantelazme in so pravzaprav napolnjene z maščobo in holesterolom. Vašemu vidu ne škodujejo, prav tako vas ne motijo pri odpiranju in zapiranju vek. Gre zgolj za estetsko neprijetnost, če so tako izrazite, da jih opazite, in jih je mogoče odpraviti z laserskim posegom. A s tem ksantelazem ne boste dokončno odpravili. To vam bo uspelo zgolj, če boste uravnali raven holesterola v krvi. Že dejstvo, da so tvorbe maščobne, je dovolj zgovoren dokaz, da so povezane s povišanim holesterolom v krvi, in njihov nastanek je znak, da vaš holesterol verjetno ni v zdravih mejah.

Siv obroč na roženici

Roženica je prosojni sprednji del očesa, ki prekriva šarenico, zenico in sprednji prekat. Pri starejših ljudeh je precej pogosto, da se na roženici okrog zenice pojavi temno siv obroč, ki mu strokovnjaki pravijo arcus senilis. Pri starejših ljudeh gre za povsem naraven pojav, kadar pa se tak obroč pojavi pri mlajših ljudeh, je lahko znak povišanega holesterola. Obroč je namreč posledica nakopičenega holesterola, ki se je nabral v globljih plasteh roženice.

Hitro bitje srca

Pospešeno bitje srca je načelno neškodljivo, saj se praviloma pojavi po intenzivnem telesnem naporu ali čustvenem odzivu. Naše telo je praviloma zasnovano tako. Vendar pospešeno bitje srca ni neškodljivo, kadar se pojavi brez vzroka in iznenada. V takšnih primerih je po vsej verjetnosti posledica težav s srčno-žilnim sistemom. Povišan holesterol je težava srčno-žilnega sistema, zato je nepojasnjeno hitro bitje srca lahko znak, da imate previsok holesterol. Zamašene žilice, ki pomenijo slabši pretok krvi, vaše srce prisilijo, da začne hitreje biti in tako intenzivneje pošiljati kri po žilah, da pride na ustrezna mesta.

Ščemenje v rokah in nogah

Seveda ne mislimo na tisto ščemenje, ki je posledica nepravilnega, dlje trajajočega položaja udov, temveč na ščemenje, ki se pojavlja redno in na videz brez pravega vzroka. To ščemenje je lahko posledica povišanega holesterola v krvi, saj ta zamaši mikroskopske žilice v udih. Zaradi zamašitve živci v rokah in nogah ne prejmejo dovolj kisika, posledica pa je ščemenje.

Bolečine v vratu in zatilju

Bolečine, ki se pojavljajo v predelu vratu, imajo podoben vzrok kot ščemenje v nogah in rokah. Zaradi povišanega holesterola se nekatere manjše žilice zamašijo, kar lahko oslabi pretok krvi in kisika v glavo. Zaradi tega lahko občasno začutite nepojasnjeno bolečino v vratu in ramenih ali pa imate močne glavobole s središčem predvsem na zatilnem delu glave.