»Kakšna škoda«

Putin prejel košarico desnega populista in enega najtesnejših evropskih prijateljev

R.T.
10. 4. 2022, 09.13
Posodobljeno: 10. 4. 2022, 09.17
Deli članek:

V času svojega političnega vrhunca je z njim stkal prijateljske vezi, nato ga je dolgo branil, a se je moral zdaj posuti s pepelom.

Profimedia
Velika prijatelja Vladimir Putin in Silvio Berlusconi.

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je včeraj izrazil »globoko razočaranje in žalost« nad ravnanjem ruskega predsednika Vladimirja Putina. Prijateljstvo med Berlusconijem in Putinom je leta in leta cvetelo, a ga je zdaj kot kaže skrhala ruska invazija na Ukrajino. Kot je pojasnil italijanski tajkun, bo moral Putin zaradi invazije prevzeti popolno odgovornost.

Profimedia
Velika prijatelja Vladimir Putin in Silvio Berlusconi.

»Spoznal sem ga pred 20 leti, vedno se mi je zdel človek demokracije in miru, kakšna škoda,« je na včerajšnji konvenciji svoje konservativne stranke Forza Italia dahnil Berlusconi, ki je glede dogajanja v Ukrajini v javnosti doslej molčal. Dejal je še, da je z »napadom na Ukrajino Rusijo, namesto da bi jo približal Evropi, vrgel v objem Kitajske. Kakšna škoda, kakšna škoda.«

Berlusconi simpatij do Putina v letih prijateljstva sicer ni skrival. Leta 2015 ga je denimo označil za »nedvomno številko ena med svetovnimi voditelji,« nekdaj pa je dejal tudi, da je Putin kot njegov »mlajši brat.« Pogosto sta se obiskovala tako v Italiji kot Rusiji.

Reuters
Velika prijatelja Vladimir Putin in Silvio Berlusconi.