Volitve v Franciji

Macron na trnih, za vrat mu diha skrajna desničarka

S.R./STA
10. 4. 2022, 07.43
Posodobljeno: 10. 4. 2022, 07.46
Deli članek:

Francoski volivci bodo danes odločali, kdo bo prihodnjih pet let preživel v Elizejski palači, a bo glede na rezultate anket skoraj zagotovo potreben še drugi krog.

Profimedia
Ker je za zmago potrebna absolutna večina, bo zmagovalec znan šele po drugem krogu čez dva tedna.

V Franciji bodo danes volili predsednika države. Raziskave javnega mnenja napovedujejo, da bosta največ glasov dobila sedanji predsednik Emmanuel Macron in skrajna desničarka Marine Le Pen, a bo končna odločitev padla v drugem krogu 24. aprila.

Potem ko je kazalo na prepričljivo zmago Macrona, se je v zadnjih dneh razlika med njim in Le Penovo precej zmanjšala. Glede na napovedi instituta Ifop, objavljene v petek, lahko sedanji predsednik v prvem krogu računa na 26 odstotkov glasov, izzivalka pa na 24 odstotkov.

Za predsedniški položaj se sicer poteguje 12 kandidatov, nekaj možnosti za uvrstitev v drugi krog ima le še skrajni levičar Jean-Luc Melenchon, ki ga podpira okoli 18 odstotkov volivcev. Ostali kandidati naj bi dobili manj kot deset odstotkov glasov.

Kampanja je potekala v senci vojne v Ukrajini ter skrbi zaradi naraščanja cen hrane in energentov. V zadnjih dneh se je zaostril spopad med kandidatoma z največ podpore, Macron je Le Penovo obtožil, da laže, njen program pa je označil za rasističnega.

Ker je za zmago potrebna absolutna večina, bo zmagovalec znan šele po drugem krogu čez dva tedna. Danes bodo volišča odprta do 19. ure oziroma v večjih mestih do 20. ure. Tedaj bodo objavili tudi izide vzporednih volitev.