Bližnja prihodnost

Kremelj nakazal, kdaj se bo končala "vojaška operacija"

G.G.
8. 4. 2022, 17.08
Posodobljeno: 8. 4. 2022, 17.16
Deli članek:

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je enigmatično nakazal, kdaj se bo končal ruski napad.

Profimedia
Dmitrij Peskov se ni pustil speljati v polje konkretnejših odgovorov.

Peskov ni uporabil besed napad, kaj šele invazija ali agresija, v diskurzu, ki ga uporablja Kremelj, je uporabil besede »posebna vojaška operacija«. Ta bi se lahko končala v »bližnji prihodnosti«. Kaj za prvega govorca ruskih oblasti pomeni »bližnja prihodnost«, je težko oceniti, čas je relativna kategorija.

Njegovo dojemanje dimenzije časa so poskušali posredno zbistriti v intervjuju, ki ga je včeraj dal za britanski Sky News. Peskov je dejal, da »Rusija upa, da bo operacija dosegla svoje cilje in se bo zaključila s pogovori med ukrajinsko in rusko delegacijo.« Ko so ga vprašali, ali lahko govorimo o dnevih ali tednih, nemara mesecih, se je Peskov zavil v megleno dikcijo in ponovil, da »govorimo o bližnji prihodnosti«.

Na čem temeljijo takšna predvidevanja, so vrtali dalje, Peskov pa ni zapeljal v polje konkretnega: "Operacija se nadaljuje in njeni cilji se uresničujejo. Naša vojska je naredila velik korak v smislu napredka operacije, rezultate pa dosegajo tudi pogajalci v pogovorih z ukrajinskimi kolegi."

Profimedia
Nekateri Ukrajinci Peskov primerjajo kar z ministrom za propagando v nacistični Nemčiji Josephom Goebbelsom.