Drama v okupiranem pristanišču

VIDEO: V plamenih velika ruska vojna ladja, so jo uničili Ukrajinci?

R.T.
24. 3. 2022, 14.20
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 14.20
Deli članek:

V ukrajinskem pristanišču Berdjansk, ki se nahaja zahodno od Mariupolja in ki so ga že v prvih dnevih invazije okupirale ruske sile, je danes zjutraj zagorela ruska ladja z imenom Orsk.

Profimedia
Današnji požar na ladnji Orsk.

Gre za vojaško transportno ladjo, s katero je ruska vojska na ukrajinsko obalo nedavnodostavila večje število oklepnih vozil in drugo opremo. Ladja je v pristanišče prispela že prejšnji teden, vplutje pa je ruska državna televizija pozdravila kot »epski dogodek,« saj je šlo za prvo rusko vojno ladjo v Berdjansku. Na televiziji so predvajali tudi izkrcanje velikega števila vojaških vozil, s katerimi so okrepili ruske sile na jugu Ukrajine. Pristanišče je sicer za Rusijo izjemnega strateškega pomena, saj se nahaja med Krimom in obleganim Mariupoljem.

Profimedia
Današnji požar na ladnji Orsk.

Ladja je bila po zadnjih informacijah popolnoma uničena, poškodbe pa sta utrpeli še dve ruski ladji, zasidrani v neposredni bližini. Po spletu so hitro zaokrožili posnetki današnje drame, a še vedno ni povsem jasno, kaj natančno se je zgodilo. Ukrajinska vojska je pozneje sicer sporočila, da so ladjo zadeli njihovi izstrelki. Kot je pojasnila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar, je ukrajinska vojska zjutraj zadela »velik cilj,« ki omogoča transport 20 tankov, 45 oklepnih vozil in 400 vojakov. Pri britanski BBC, kjer trditev ukrajinske vojske niso uspeli neodvisno potrditi, medtem poročajo, da je novinar ruske RT Murad Gazdiev na začetku tega tedna navedel, da je ukrajinska vojska pristanišče v Berdjansku nenehno obstreljevala, a da je vse izstrelke prestregla njihova protizračna obramba. Tokrat je bilo kot kaže drugače.