Groza ob Ženevskem jezeru

FOTO: S sedmega nadstropja drug za drugim v smrt skočili vsi družinski člani, tudi otroka

R.T.
24. 3. 2022, 12.22
Posodobljeno: 22. 3. 2023, 08.19
Deli članek:

Okoliščine tragedije, ki se je danes zjutraj zgodila v švicarskem mestu Montreux, letovišču ob vzhodni obali Ženevskega jezera, zaenkrat ostajajo neznanka.

Reuters
Policija je območje zavarovala.

Policija je bila z informacijami skopa. Znano je, da je pred stanovanjsko zgradbo obležalo pet oseb. Sprva so poročali, da je vseh pet umrlo, a je policija pozneje informacijo popravila. Štiri so bile na mestu mrtve, peto pa so reševalci uspeli rešiti, a je utrpela hude poškodbe, njeno trenutno zdravstveno stanje pa ni znano. Vseh pet je sicer v globino skočilo z balkona enega od stanovanj v zgradbi. Po navedbah očividcev, ki so se zbrali na kraju groze, nobena od žrtev ni bila obuta, kar naj bi nakazovalo, da so v smrt padli iz lastnega stanovanja. Izkazalo se je, da gre za družinske člane, ki so živeli v stanovanju v sedmem nadstropju. 

Reuters
Forenzični izvedenci preiskujejo stanovanje in balkon, s katerega so domnevno skočili.

Kot je za švicarski časnik Le Temps pojasnil eden od sosedov, se je družina tja preselila pred tremi leti. Šlo naj bi za izjemno tiho, zadržano francosko družino, 40-letnega očeta in 41-letno mamo, 8-letno hčerko in 15-letnega sina ter mamino sestro dvojčico. Preživel je le 15-letni sin.

»Oče na hodniku nikoli ni pozdravil, dnevno pa je naročal številne pakete,« je pojasnil in dodal, da je v zadnjih dnevih iz stanovanja vel močan vonj po dišečih palčkah oziroma kadilu. Drugi sosedje so izrazili sum, da je družina pripadala nekakšni sekti, še poroča časnik. Kot je pojasnil eden od stanovalcev iz pritličja, je zjutraj ravno stopil izpod tuša, »si pripravil kavo in zaslišal top udarec.« Pogledal je skozi okno in na eni strani opazil tri telesa, na drugi pa še dva.

Na kraju posreduje približno 30 policistov, ki so se jim pridružili še forenzični izvedenci. Policija je pozneje sporočila, da vseh podrobnosti okoli tega, kaj se je dogajalo na balkonu, še vedno niso ugotovili. So pa potrdili, da sta stanovanje oziroma družino pred tragedijo obiskala dva policista, a nista prišla dlje kot do vhodnih vrat. Kot so pojasnili, sta se starša odločila za šolanje doma, a se morajo otroci, ki se šolajo doma, v skladu s švicarsko zakonodajo kljub temu redno javljati v šoli. Kot kaže, starša teh smernic nista opuštevala, zato so na vrata potrkali policisti. »Policista sta potrkala na vrata in zaslišala glas, ki je vprašal, kdo je,« so v izjavi za javnost navedli policisti in dodali, da je na drugi strani vrat, ko sta se policista predstavila, nato zavladala popolna tišina, policista pa sta zgradbo zapustila.

8-letna deklica v registrih sploh ni "obstajala", mama delala kot zdravnica

Švicarska radiotelevizija poroča, da osemletne hčerke sploh ni bilo v državnih registrih, zato ni obiskovala šole. Za 15-letnega najstnika je bilo medtem zabeleženo, da se šola doma.

Medij 24 Heures poroča še, da sta mama in njena sestra dvojčica, ki sta bili rojeni leta 1980, obe delali v zdravstvu. Mama je do leta 2015 delala kot zobozdravnica, takrat pa so ji odvzeli licenco. Njena dvojčica je še do nedavnega delovala kot oftalmologinja.

Reuters
Skočili ali padli so z balkona v najvišjem, sedmem nadstropju.