27 izbrank

Nika ni samo Janina Slovenka leta, znašla se je tudi v eminentni družbi velikih Evropejk

R.T.
24. 3. 2022, 10.18
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 13.53
Deli članek:

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, Slovenka leta 2021 po izboru revije Jana, aktivistka in eden od trnov v peti slovenskega premierja Janeza Janše, je na letošnji dan žena 8. marca vknjižila še en triumf.

Sašo Švigelj
Nika Kovač

Znašla se je namreč med 27 Evropejkami, ki so s svojim delovanjem v zadnjem obdobju pustile neizbrisen pečat v Evropski uniji. 27 žensk, po eno iz vsake države članice, so v okviru svojega predsedovanja Svetu EU izbrale francoske oblasti, na posebni prireditvi v pariškem Quai d’Orsay ob reki Seni pa so eminentne slavljenke predstavili francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian, delegirana ministrica za enakost spolov, raznolikost in enake možnosti Elisabeth Moreno in državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune.

Med Evropejkami leta so se znašle posameznice iz sveta civilne družbe, vključno s športnicami, znanstvenicami, aktivistkami, policistkami, umetnicami in poslovnimi ženskami. Kot so zapisali na spletišču, posvečenem francoskemu predsedovanju, gre za navdihujoče ženske, ki s svojimi napori, delovanjem, sporočili »utelešajo feministično Evropo, ki brani in spodbuja pravice žensk po vsej celini.«

Za Niko je to nov laskav naziv, ki ga bo lahko postavila ob bok nazivov Slovenke leta in seveda Obamove štipendistke, med katere je bila izbrana kot edina Evropejka. Pri reviji Jana so ob tem spomnili, da je bila Nika v preteklem letu najbolj prepoznavna zaradi svoje vloge pri kampanju proti zakonu v vodah in peticije Samo ja pomeni ja, ob tem pa se je nenehno zavzemala za enakopravnost žensk ter ponavljala, da nobene pravice niso samoumevne. Trenutno je s projektom Gremo volit močno vpeta v predvolilno dogajanja, z Inštitutom 8. marec pa je nazadnje udarila s pobudo, kako z enim zakonom resetirati državo. V državni zbor so namreč vložili pobudo za začetek zbiranja podpisov državljanov v podporo predlogu zakona, s katerim želijo odpraviti nekatere ukrepe oblasti, sprejete v zadnjih dveh letih. Predlog posega v določila enajstih zakonov. Da bi predlog zakona obravnavali v DZ, morajo zbrati vsaj 5000 overjenih podpisov, a verjamejo, da jih bodo zbrali veliko več.