Pomoč pri pogovorih s Putinom?

Zakaj Zelenski noče, da bi ZDA uvedle dodatne sankcije zoper Abramoviča?

G.G.
24. 3. 2022, 11.28
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 11.34
Deli članek:

Evropske države, ZDA in Velika Britanija so s sankcijami krepko prizadele življenjski ritem ruskih bogatašev, ki jim zaradi navezanosti na oblast pravimo oligarhi.

Profimedia
Roman Abramovič in Vladimir Putin na srečanju v Sočiju leta 2016.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zahteval čim strožje sankcije zoper Rusijo in vplivneže blizu Kremlja. zahodnim državam se je tudi zahvalil za že uvedene ukrepe, zahteva pa še dodatne. Po tihem, izven uradnih kanalov, je ameriškega predsednika Joea Bidna prosil, naj naredi izjemo pri nekdanjemu lastniku londonskega nogometnega kluba Chelsea Romanu Abramoviču, je poroča Wall Street Journal. 55-letnega Rusa so že doletele »kazni« Evropske unije in Otoka, zato med drugim svoje jahte umika v varno zavetje turških pristanišč.

Zelenski naj bi računal na Abramovičevo pomoč pri zahtevnih pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, do katerih bo moralo priti v naslednjih dnevih ali tednih. Abramovič, ki je vajen zahodnega življenja, a je še vedno v dobrih odnosih s Putinom, bi lahko kot nekakšen mediator odigral ključno vlogo pri zbliževanju stališč, blaženju napetosti med sprtima stranema.

V Beli hiši seveda niso potrdili, da sta se Zelenski in Biden pogovarjala tudi o Abramovičevi vlogi, diplomatsko so izjavili, da je šlo za »osebni pogovor med predsednikoma«, o vsebini pa da ne morejo seznaniti javnosti.