Vračajo se maske

Po burni razpravi se čez noč vračajo koronski ukrepi, omejitve, ki so jih že odpravili

S.R.
24. 3. 2022, 09.17
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 09.33
Deli članek:

Avstrijska vlada je po nekaj dneh burnih razprav, ko koalicijski partnerji glede vnovičnega zaostrovanja ukrepov nikakor niso uspeli najti skupnega jezika, vendarle sprejela kompromisno rešitev.

Profimedia
V Avstriji znova zaostrujejo.

V Avstriji so v preteklih dveh letih epidemije vsaj z vidika drugih evropskih držav živeli pod enim najstrožjih protikoronskih režimov. Po odpravi večine omejitev in ukrepov, vključno z obveznim cepljenjem, ki je bilo smešno kratkega daha, pa v avstrijskem političnem vrhu znova gorijo alarmi. Prav tako po celotni državi gorijo rdeče luči na koronskem semaforju, ostanku iz nekega drugega časa, ko je po svetu še kosila delta različica novega koronavirusa. Število potrjenih primerov okužbe se namreč z izjemo Tirolske povečuje povsod po državi, najvišji porast pa beležijo na Dunaju, kjer sicer opravijo tudi najvišje število testov. Po poročanju avstrijskega tabloida Kronenzeitung je kar 68 odstotkov vseh potrjenih primerov na Dunaju asimptomatskih. Avstrijski odločevalci v naslednjih tednih pričakujejo novo povečevanje števila hospitaliziranih covidnih bolnikov, zaradi česar po lastnih besedah tudi hitijo s sprejemanjem novih ukrepov. Ti sicer niso tako dramatični, a ostajajo ena redkih evropskih držav, ki se v posameznih primerih še naprej zanaša na pogoj PCT, pri čemer tako strokovnjaki kot predstavniki splošne javnosti opozarjajo, da je že čas, da se končata ta zmešnjava in kaos, ki ju prinaša njihovo nenehno spreminjanje.

Maske se vračajo

Kakor koli, že danes se v Avstrijo vračajo zaščitne maske, omejitev, ki je v Sloveniji nikoli nismo odpravili. Čez noč je namreč v veljavo zopet stopil ukrep, v skladu s katerim so zaščitne maske znova obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno z javnim prevozom, taksiji, trgovinami, cerkvami, mošejami, frizerskimi saloni, restavracijami, športnimi objekti ter seveda bolnišnicami in domovi za starostnike. Avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch si je prizadeval za kombiniran režim, v skladu s katerim bi imela podjetja možnost izbire, da gostje bodisi nosijo maske bodisi izpolnjujejo pogoj PCT, a je ta predlog naletel na neodobravanje, saj si v storitvenem sektorju nikakor ne želijo vnovičnega preverjanja gostov pred vhodi v svoje prostore. Se pa ta možnost uvaja v primeru diskotek in nočnih klubov, kjer v primeru preverjanja pogoja PCT maske ne bodo obvezne. Kar zadeva prireditve v notranjih prostorih, so v primeru sedišč in več kot 100 gostov obvezne maske tipa FFP2. V kolikor ne gre za sedišča, pa obstaja tudi možnost preverjanja pogoja PCT, pri čemer v tem primeru maske niso obvezne.

Uvajajo tudi spremembe na področju izolacije, ki bodo stopile v veljavo jutri. Slednja se bo v primeru okuženih oseb brez simptomov, vključno z zdravstvenimi delavci, samodejno zaključila že po petih dnevih, za kar pa ne bo potreben negativen izvid hitrega testa. A bodo morale te osebe kljub prekinitvi samoizolacije še nadaljnjih pet dni spoštovati nekatere omejitve. V primeru stikov z drugimi osebami bodo morale uporabljati zaščitno masko tipa FFP2, in sicer tudi v zasebnih prostorih. Ne bodo se smele udeleževati javnih prireditev, prav tako pa bo zanje v teh dneh veljala prepoved vstopa v restavracije, fitnes centre in podobne javne prostore. Dovoljen jim je le odhod v trgovino in v službo.

Ukrepi, ki jih uvede zvezna vlada, seveda pomenijo minimum, ki ga je treba spoštovati, posamezne zvezne dežele pa lahko nato uberejo še strožjo pot.