Obvestite DVk

Kako naj volim iz tujine? To morate storiti še danes

G.G./STA
24. 3. 2022, 08.41
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 08.46
Deli članek:

Volivci, ki bodo na dan glasovanja na državnozborskih volitvah 24. aprila začasno v tujini, lahko še danes do polnoči obvestijo Državno volilno komisijo, da želijo glasovati po pošti ali na enem od diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Profimedia
/

Obe obliki glasovanja od volivca zahtevata, da o svoji nameri obvesti Državno volilno komisijo najkasneje 30 dni pred dnevom glasovanja, torej danes je zadnji dan. Rok se izteče ob polnoči. Vlogo lahko oddate prek portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z e-identiteto (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5625) in brez e-identitete (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5626). 

Po pošti ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih bodo lahko glasovali tudi volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji. Tem bo DVK po uradni dolžnosti po pošti poslala volilno gradivo, tako da se jim za glasovanje ni treba prijaviti.

Tisti volivci, ki stalno prebivajo v tujini, bodo pa na dan glasovanja v Sloveniji, bodo lahko glas oddali na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije oz. na t. i. volišču omnia. V tem primeru morajo o tem obvestiti DVK, in sicer najpozneje 20. aprila.