Laž ni zaščita

Veste, zakaj niste pošteni? Ker v vas živijo ...

Lise Bourbeau
24. 3. 2022, 12.12
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 12.26
Deli članek:

Ali si kdaj zastavite vprašanja: Kaj pravzaprav pomeni biti pošten? Ali moram povedati vse, kar mislim, da se lahko imam za pošteno osebo? Ali ni določene resnice bolje pustiti neizrečene?

Profimedia
Ljudje, ki kadijo, pijejo in jedo na skrivaj, se bojijo odzivov drugih ljudi.

Biti pošten ne pomeni, da moramo povedati vse, kar mislimo in čutimo. Ko pa se odločimo govoriti ali delovati, morajo naše besede in dejanja vedno ustrezati temu, kar mislimo in čutimo.
Sliši se preprosto, a poštenost je med ljudmi zelo redka vrednota. Zakaj? Oglejmo si strahove, ki nam preprečujejo, da bi bili pošteni.

STRAH PRED NEZADOVOLJSTVOM
Vas je že kdaj kdo vprašal za mnenje o nečem, kar vam ni bilo všeč ali se vam je zdelo grdo? Ste ravnali kot večina ljudi, ki, da ne bi bili drugi nezadovoljni, najdejo dobre razloge, da ne povedo tega, kar v resnici mislijo?
Ljudje pogosto pravijo, da se strinjajo s svojim zakoncem prav zaradi strahu pred nezadovoljstvom. Drugi se silijo in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da ugajajo drugemu, do te mere, da gredo proti lastnim željam.

STRAH PRED ODZIVOM
Eden največjih strahov, ki nam preprečujejo, da bi bili pošteni, je strah pred odzivom druge osebe in njeno jezo. Na primer:
Mati, ki svojemu otroku reče: »Dovolila ti bom, očetu pa ne povej.«
Otrok, ki staršem skriva svoje šolske ocene.
Žena, ki laže možu o ceni svojih nakupov.
Človek, ki si izmišlja izgovore, ko pride pozno domov.

STRAH PRED NEŽELENO PODOBO
Togi ljudje, ki se veliko nadzorujejo, imajo pogosto ta strah. Zelo pomembna jim je presoja ali mnenje drugih o njih. Taki ljudje poskušajo biti vedno najboljši in tudi najboljšega videza.
Po navadi lažejo sami sebi. Ko na primer rečejo »nisem več odvisen od cigaret«, pogosto zavidajo tistim, ki še vedno kadijo.

STRAH, DA NE BI IZPADLI NEHVALEŽNI
Nekaj primerov laži, ki skrivajo ta strah, bo najboljša ilustracija.
Reči »hvala, všeč mi je tvoje darilo«, tudi kadar ni tako.
Na druženje povabite nekoga, čigar družba vam ni všeč, ker vas je pred kratkim povabil on.
Redno obiskujete svoje starše, čeprav bi jih raje videli manj pogosto.
Ker vam je partner pravkar prinesel darilo, se ljubite z njim, čeprav si tega ne želite.

STRAH PRED NE IMETI DOVOLJ
Ljudje, ki se bojijo, da ne bodo imeli dovolj, so ljudje, ki goljufajo pri svojih davčnih napovedih ali pri zavarovalnem zahtevku. Ali pa bodo poiskali zdravnika, ki bo potrdil, da ne morejo delati, da bi prejeli bolniško nadomestilo, čeprav bi dejansko lahko delali. Vzeli si bodo prost dan, češ da so bolni, v resnici pa se zabavajo ali lenarijo.

STRAH PRED IZGUBO
Partnerji, ki ne morejo odkrito govoriti o tem, kaj čutijo, se bojijo izgubiti drugega. Vedo, da je njun odnos zelo površen, a raje zakopljejo glavo v pesek in se pretvarjajo, da se tega ne zavedajo.

STARE RANE
Laži torej skrivajo vse vrste strahov! Ko ugotovite, da niste bili pošteni, poskusite odkriti strah, zaradi katerega se je to zgodilo. Dobra stran laganja je, da vam pomaga ozavestiti strahove, ki izvirajo iz ene ali več ran, ki so se pojavile v vašem otroštvu. Najpogostejše rane so: zavrnitev, zapuščenost, ponižanje, izdaja in krivica.
Laž je človekova zaščita. Ljudje, ki lažejo, verjamejo, da če niso pošteni, ne bodo več čutili svojih ran. To prepričanje je napačno; ustvarja le iluzijo zaščite. Rana ostane cela in strahovi jo hranijo.

POSLEDICE LAŽI
Laganje sebi in laganje drugim ima škodljive posledice.
Ustvarja nelagodje v odnosih.
Laž blokira našo sposobnost, da si ustvarimo življenje v skladu s svojimi resničnimi potrebami.
Z blokiranjem potreb je prizadeto naše fizično telo in zbolimo. Najpogostejše bolezni, za katerimi trpijo tisti, ki ne govorijo resnice, so bolezni grla, čeljusti, zob in dlesni ter laringitis.
Ljudje, ki jim strah preprečuje, da bi se premaknili naprej, imajo pogosto težave z nogami, stopali in išiasnim živcem.
Globina rane, ki ste jo doživeli v mladosti, in stopnja strahov, ki ste jih imeli od takrat, bosta določili resnost bolezni. Zato se je nujno treba odločiti za poštenost, čeprav se to na začetku zdi težko.

POT V POŠTENOST
Predlagam naslednje korake:
Dajte si pravico, da niste bili pošteni, saj veste, da ste se preprosto bali trpljenja.
Odločite se, da boste odslej resnični. Na začetku bo težje, a s prakso vse lažje.
O tej odločitvi povejte ljudem, ki so vam blizu. Pojasnite, da ne veste, kako bo to vplivalo na vaš način delovanja ali govora. Dovolite si, da ste na začetku nerodni.
Na koncu dneva razmislite o trenutkih, ko niste bili zvesti sebi ali drugi osebi. Nato zapišite, kateri strahovi so bili za vašimi lažmi. Dovolite si imeti te strahove in sprejmite, da je strah človeški.
Nagrade poštenosti vam bodo tako všeč, da bo postala vaše naravno življenje. Vaši odnosi se bodo izboljšali in vaša ustvarjalnost se bo razvijala. Našli boste svoj pravi jaz in nehali gojiti lažne osebnosti, kar vas je stalo veliko energije. Namesto tega boste uporabili to energijo za ustvarjanje svojega življenja in odprli vrata za obilje na vseh področjih svojega življenja.