Prva po letu 2017

Severna Koreja provocira z balističnimi raketami

G.G./STA
24. 3. 2022, 12.53
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 13.03
Deli članek:

Oči svetovne javnosti so uprte v Ukrajino, Severna Koreja je na stranskem tiru, čeprav je Kim Džong Un ukazal testno izstrelitev medcelinske balistične rakete.

Profimedia
Še pet jih imamo na zalogi, kaže Kim. Njegovi podaniki vneto beležijo.

"Naše trenutne analize kažejo, da je raketa letela 71 minut in dosegla višino 6000 kilometrov, nato pa padla v Japonsko morje, približno 150 kilometrov zahodno od polotoka Ošima na Hokaidu," je dejal japonski obrambni minister Makoto Oniki. Dodal je, da poročil o škodi ni bilo, izstrelitev pa je označil za "resno grožnjo" japonski varnosti.

Tudi japonski premier Fumio Kishida je danes obsodil izstrelitev medcelinske balistične rakete, ki je pristala v Japonskem morju. "To je nezaslišano in neodpustljivo dejanje. Severna Koreja ogroža mir in varnost celotne regije in mednarodne skupnosti," je dodal Kishida.

"Šlo je za kršitev prekinitve izstrelitev medcelinskih balističnih raket, ki jo je predsednik Kim  Jong-un obljubil mednarodni skupnosti," je dejal južnokorejski predsednik Moon Jae-in in dodal, da gre tudi za kršitev sankcij oziroma resolucij ZN. Severni Koreji, ki se je sama razglasila za jedrsko državo, so ZN z resolucijami prepovedali preizkušanje orožja, vključno z medcelinskimi balističnimi raketami, od katerih lahko nekatere nosijo tudi jedrsko bojno glavo.

Profimedia
Na inšpekciji v tovarni orožja. Ko se nagne in pogleda Kim, se nagnejo in pogledajo tudi podaniki. V ozadju pišejo v beležke.

Potezo Severne Koreje so ostro obsodili tudi v ZDA. "Washington obsoja Severno Korejo zaradi poskusne izstrelitve balistične rakete dolgega dosega. To je nesramna kršitev številnih resolucij Varnostnega sveta ZN, ki po nepotrebnem tvega destabilizacijo varnostnih razmer v regiji," je v izjavi sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Pjongjang je poskusne izstrelitve raket in druga testiranja orožja prekinil leta 2019, ko je voditelj Kim Jong-un začel pogajanja s tedanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Nato so pogovori propadli, Severna Koreja pa sedaj kljub ostrim mednarodnim sankcijam nadaljuje s prizadevanji za posodobitev svoje vojske.