Na vzhod nove bojne skupine

Stoltenberg ostaja na čelu Nata

S.R./STA
24. 3. 2022, 14.36
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 14.48
Deli članek:

Norvežan Jens Stoltenberg ostaja generalni sekretar Nata do konca septembra 2023.

Reuters
Jens Stoltenberg

Članice zveze Nato so se danes na izrednem vrhu v Bruslju dogovorile, da sedanjemu generalnemu sekretarju Jensu Stoltenbergu podaljšajo mandat še za eno leto, in sicer do konca septembra prihodnje leto.

"Soočeni z največjo varnostno krizo te generacije, smo enotni s ciljem ohranjanja močnega zavezništva in varnosti naših ljudi," je ob podaljšanju mandata zapisal Stoltenberg na Twitterju in dejal, da je počaščen ob odločitvi zaveznic.

Voditelji članic Nata so se danes v Bruslju sestali, da uskladijo ukrepanje mesec dni po ruski invaziji Ukrajine. Sledi vrh skupine G7, nato pa bo vojna v Ukrajini tudi glavna tema dvodnevnega vrha EU.

Reuters
Na vrhu Nata so danes potrdili štiri nove bojne skupine na vzhodnem krilu.

Eno ključnih sporočil tokratnega izrednega vrha Nata, ki poteka mesec dni po ruski invaziji Ukrajine, je tudi napoved dodatne pomoči Ukrajini z opremo za obrambo pred jedrskimi, kemičnimi, radiološkimi in biološkimi grožnjami.

Voditelji članic zveze Nato so sicer danes v Bruslju potrdili namestitev štirih novih bojnih skupin na vzhodnem krilu - na Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji. Ob že obstoječih štirih bojnih skupinah v baltskih državah in na Poljskem bo imel tako Nato osem večnacionalnih bojnih skupin od Baltika do Črnega morja.

Slovenija bo v okviru namestitve štirih novih bojnih skupin na Slovaško poslala 200 vojakov, ta odločitev je že sprejeta, gre za sodelovanje z drugimi članicami Nata, je povedal premier Janez Janša ob prihodu na vrh.

Štiri nove bojne skupine so takojšnje ukrepanje Nata, ki pa načrtuje tudi dolgoročno prilagoditev novi realnosti, nastali z rusko invazijo Ukrajine. Voditelji so s tem ciljem vojaškim poveljnikom naročili, da preučijo možnosti ukrepanja. Odločitve naj bi sprejeli na vrhu konec junija v Madridu.

Ena ključnih tem pogovorov zahodnih voditeljev ta konec tedna v Bruslju v okviru Nata, EU in skupine G7 je, kakšno držo naj zavzamejo v odnosu do Kitajske v kontekstu možnosti, da ta tudi gospodarsko in vojaško pomaga Rusiji. Voditelji članic Nata so danes Kitajsko pozvali, naj obsodi rusko invazijo Ukrajine, ravna odgovorno in se vzdrži podpore Rusiji v vojni proti Ukrajini.