Nestrinjanje z vojno?

Putin ostal brez tesnega sodelavca, ki je zapustil Rusijo

R.T.
23. 3. 2022, 15.54
Posodobljeno: 23. 3. 2022, 18.04
Deli članek:

Zapustil je Rusijo in njenega predsednika.

Profimedia
Anatolij Čubajs

Ruski predsednik Vladimir Putin je ostal brez svojega mednarodnega odposlanca. Anatolij Čubajs je najvišje kotirajoči uradnik, ki je odstopil po ruski invaziji na Ukrajino.

66-letni Čubajs naj bi se trenutno z ženo nahajal v Turčiji, pravijo ruska poročila. "Čubajs je odstopil na lastno željo", je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Čubajs naj bi tudi priporočil Putina, tedaj častnika tajne službe KGB, za delo v Kremlju.

Odposlančeva naloga je bila mednarodno usklajevanje ciljev ruskega trajnostnega razvoja. Po začetku vojne v Ukrajini je na obletnico umora Borisa Nemcova objavil njegovo fotografijo, ne pa tudi komentarja. Prav tako še ni komentiral svojega odstopa.

Čubajs je najbolj znan po svoji vlogi pri reformiranju ruskega gospodarstva po razpadu Sovjetske zveze v 90. letih prejšnjega stoletja. Niz privatizacij pod predsednikom Borisom Jelcinom je pomagal ustvariti veliko število zelo bogatih oligarhov.

Od Putinovega prihoda na oblast je opravljal več različnih služb, med drugim je vrsto let bil vodja državnega tehnološkega podjetja Rusnano.